Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Jom kongsi resipi diet yang anda tahu ;)

Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby Nuha Qistina » Thu Aug 05, 2010 11:51 am

Salam kawan di KDO ...
Ramadhan tak lama lagi kan.. so...semua kawan2 qis tahu tengah berdiet sakan kan....
Kepada sesiapa yang ada pengalaman berdiet di bulan puasa..kongsi2 lah ngan qis...nak jugak tahu apa menu2 korang...masa sahur and berbuka..
selalunya time puasa nie..juadah....ya rabbiiii....yang giler2 babas sedapnyerr...

Jom kita kongsi2! :)
Nuha Qistina
Newbie
Newbie
 
Posts: 7
Joined: Sun Aug 01, 2010 2:18 pm

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby sellina gomez » Thu Aug 05, 2010 2:10 pm

Sell buat atkins...ttp dengan menu atkins..
time berbuka mungkin amik protein tinggi dengan 1 cup sayur.
sahur mungkin 2 biji telur rebus atau ikan.. air masak untuk sahur dan berbuka dalam 4 liter Image
Image
[/url]
User avatar
sellina gomez
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2084
Joined: Thu Jun 10, 2010 2:41 pm
Location: johor bahru

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby princefrog » Thu Aug 05, 2010 2:41 pm

2 tahun berturut buat diet low calorie dengan JDM5 taun 2008 dan 2009, x merasa gi bazar ramadhan coz berbuka dengan sebungkus JDM5 je. Balik tarawih lepas 2 jam baru ambik epal, roti dan telur ayam, masa sahur wajib telan JDM5 tu je. :o Sengsara kan, taun ni ada sedikit berbeza sebab buat diet Atkins so tungggguuuuu. ;D
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wXgMysf/]
Image
[/url]
User avatar
princefrog
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 4117
Joined: Wed May 05, 2010 5:26 pm

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby nurul_izza » Thu Aug 05, 2010 5:04 pm

saya pun insyallah.akan try atkins diet dlm bulan pose. ::)
User avatar
nurul_izza
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 50
Joined: Tue Jul 13, 2010 5:24 pm

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby malik80 » Thu Aug 05, 2010 7:38 pm

Diet saya

minum susu low fat, makan nasi atau oat dengan lauk dan sayur masa sahur

Masa buka makan nasi, lauk, sayur dengan kuih-muih

Sebelum tidur minum susu low fat + whey protein
malik80
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 367
Joined: Wed May 05, 2010 10:35 pm

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby nurul_izza » Fri Aug 06, 2010 3:36 pm

princefrog wrote:2 tahun berturut buat diet low calorie dengan JDM5 taun 2008 dan 2009, x merasa gi bazar ramadhan coz berbuka dengan sebungkus JDM5 je. Balik tarawih lepas 2 jam baru ambik epal, roti dan telur ayam, masa sahur wajib telan JDM5 tu je. :o Sengsara kan, taun ni ada sedikit berbeza sebab buat diet Atkins so tungggguuuuu. ;D

HUHU..JDM BYK X LEH MKN..rupe nye ramai atkins dieters ,bekas jdm5..termasuk sy kot x lama lagi..hehe..try tgk dlm seminggu caner.. ::)
User avatar
nurul_izza
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 50
Joined: Tue Jul 13, 2010 5:24 pm

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby aien_ahmad » Fri Aug 06, 2010 5:12 pm

ain pulak mse pose nnti .. sahur dgn telo dadar or tuna ..
bile buka mesti pegi bazar coz x smpat nk msk.. jd cr la mknan yang berasaskan atkin.. msti ade jual mcm2..
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wL325dO/]
Image
[/url]


KEEP IT UP!!!
aien_ahmad
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 453
Joined: Mon Jun 14, 2010 12:05 pm

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby cikpa » Mon Aug 09, 2010 12:11 pm

nurul_izza wrote:
princefrog wrote:2 tahun berturut buat diet low calorie dengan JDM5 taun 2008 dan 2009, x merasa gi bazar ramadhan coz berbuka dengan sebungkus JDM5 je. Balik tarawih lepas 2 jam baru ambik epal, roti dan telur ayam, masa sahur wajib telan JDM5 tu je. :o Sengsara kan, taun ni ada sedikit berbeza sebab buat diet Atkins so tungggguuuuu. ;D

HUHU..JDM BYK X LEH MKN..rupe nye ramai atkins dieters ,bekas jdm5..termasuk sy kot x lama lagi..hehe..try tgk dlm seminggu caner.. ::)


haha...cikpa pun mcm tu gak.. smlm x ambik jdm5 ni.. maybe ari ni ambik jdm5, tinggal yg last sachet nk perabih....
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wguIJNG/]

Image

x mo gemuk!!! o0
cikpa
Full Member
Full Member
 
Posts: 229
Joined: Fri Jun 25, 2010 11:54 am

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby syima » Mon Aug 09, 2010 3:22 pm

Ok , saya sudah figure out nak makan aper pada bulan puasa..


Sahur - Ayam goreng , salad (500 cals)
Buka puasa - Ikan goreng, sayur campur (500 cals)
10 malam ( pas terawikh ) Sup2 sayur + daging2 sikit (500 cals)

saya terbaca pasal puasa dan low carb ... pakar berpendapat ianya bagus utk detox, bagi peluang rehat kan system....

semoga berjaya semua.. Yosh
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby Eurapipe » Wed Aug 11, 2010 12:19 am

princefrog wrote:2 tahun berturut buat diet low calorie dengan JDM5 taun 2008 dan 2009, x merasa gi bazar ramadhan coz berbuka dengan sebungkus JDM5 je. Balik tarawih lepas 2 jam baru ambik epal, roti dan telur ayam, masa sahur wajib telan JDM5 tu je. :o Sengsara kan, taun ni ada sedikit berbeza sebab buat diet Atkins so tungggguuuuu. ;D


Betul tu frog...nothing much kita leh ambik if pakai JDM5 tuh... :-X

As for now eura ber atkins ni, kat bazar ramadhan nti confirm byk jual ayam/ikan bakar, panggang...so itu antara menu yg terbaik utk atkins kan...tp tu la...tpaksa lupakan air manis2 and kuih muih yg juga manis2...takpe la...biar mengalah skang, tp menang pd penghujung ramadhan ni nanti...insyaallah... ::)
User avatar
Eurapipe
Newbie
Newbie
 
Posts: 39
Joined: Thu Jul 08, 2010 2:25 pm
Location: Seremban

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby princefrog » Wed Aug 11, 2010 6:17 am

Eurapipe wrote:Betul tu frog...nothing much kita leh ambik if pakai JDM5 tuh... :-X

As for now eura ber atkins ni, kat bazar ramadhan nti confirm byk jual ayam/ikan bakar, panggang...so itu antara menu yg terbaik utk atkins kan...tp tu la...tpaksa lupakan air manis2 and kuih muih yg juga manis2...takpe la...biar mengalah skang, tp menang pd penghujung ramadhan ni nanti...insyaallah... ::)


Kan masa nak makan ayam pon ragu2 katanya tinggi calorie, malas dah nak buat diet low calorie ni buang masa je sebab nak kira manjang je 800 calorie perday. :P X pe kita buat induction 4 minggu berturut kekeke mesti ada hasilnya nanti, ni menu Frog hari ni rasa2 dah ok ayam tu pon Frog panaskan lagi sampai kering baru sedap makan. (L)

Sahur (4.00am)
- 1 liter air mineral.
- 1/2 ekor ayam panggang Giant.
- 1 cup mix salad.

Snack (5.30am)
- 1 liter air mineral.
- 2 biji telur rebus (1 yolk).
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wXgMysf/]
Image
[/url]
User avatar
princefrog
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 4117
Joined: Wed May 05, 2010 5:26 pm

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby princefrog » Wed Aug 11, 2010 6:18 am

syima wrote:Ok , saya sudah figure out nak makan aper pada bulan puasa..


Sahur - Ayam goreng , salad (500 cals)
Buka puasa - Ikan goreng, sayur campur (500 cals)
10 malam ( pas terawikh ) Sup2 sayur + daging2 sikit (500 cals)

saya terbaca pasal puasa dan low carb ... pakar berpendapat ianya bagus utk detox, bagi peluang rehat kan system....

semoga berjaya semua.. Yosh


Wah thanx share menu tu sifu Syima, Frog pon nak buat snack gak lepas tarawih tu tapi ganti telur je la kot ngan salad. (L)
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wXgMysf/]
Image
[/url]
User avatar
princefrog
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 4117
Joined: Wed May 05, 2010 5:26 pm

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby nurul_izza » Wed Aug 11, 2010 11:02 am

sgt suke dgn cara atkins nih.walaupun terpaksa la melupakan kuih2 manis..especially my fave..dadih..huhu..but nevermind... nurul dh mula biasa dgn atkins ni..hope ade penurunan pada bln poser ni..caiyok2! :D
User avatar
nurul_izza
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 50
Joined: Tue Jul 13, 2010 5:24 pm

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby Rai » Thu Aug 12, 2010 2:33 pm

last year bulan puasa ambil JDM5.. diet sakan, turun la 4 kilo je..huhu..

tahun ni rai wat atkin, tp still mkn kurma... target utk turunkan 8kg...
Image
Rai
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 83
Joined: Wed Mar 10, 2010 3:15 pm

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby Eurapipe » Thu Aug 12, 2010 10:46 pm

Rai wrote:last year bulan puasa ambil JDM5.. diet sakan, turun la 4 kilo je..huhu..

tahun ni rai wat atkin, tp still mkn kurma... target utk turunkan 8kg...


Hi rai...

Slamat berpuasa... :)

Kalo ikutkan atkins eat clean ni, kurma pun x leh ambik langsung sbb dia manis...tp mmg betul la, dugaan di bulan ramadhan ni lagi besar sebenarnya sbb dulu dah biasa berbuka dgn air manis n kuih2...tp bila ber atkins ni kena tinggalkan semua tu...mmg sayu jer rasa... :-[

Kena kuat semangat...kena pikir positif, kalo baju raya nti dpt disarung cantik jer ke badan ni nanti...peh! satu kepuasan kan...hehe, lagi sayu kalo baju tu makin mengetat! oh tidakkkkkkk...mintak simpang...huhuhu ???
User avatar
Eurapipe
Newbie
Newbie
 
Posts: 39
Joined: Thu Jul 08, 2010 2:25 pm
Location: Seremban

Re: Apa menu diet anda di bulan Ramadhan???

Postby sweetemp » Tue Sep 21, 2010 11:53 am

hehe walaupon terlambat, sweetemp tetap nak tulis kat sini menu ramadan or menu pose sweetemp...

bersahur-nescafe sekole beso
air kosong 800-1000 ml

berbuka
air buah segelas beso
air kosong 500ml
pilihan main menu
a-sayur semangkuk, ayam or ikan, nasi kadang2 amik 2 sudu
b- kuih 3ketul n fruits
c- laksa penang or bihun sup or bihun goreng

setelah sebulan pose... alhamdulillah boleh laaaa turun 1kg. sket je penurunan, tp perut turun dengan ketara. paling tak best waktu petang. rasa letih sangat sebab sahur air je... :knuppel2:
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wz75L8z/]
Image
[/url]
User avatar
sweetemp
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 471
Joined: Mon Oct 26, 2009 4:59 pm


Return to Resepi & Pemakanan Diet

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest