macam mana nak menyedapkan quaker oat

Jom kongsi resipi diet yang anda tahu ;)

macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby lynda84 » Wed Apr 09, 2008 4:48 pm

utk pengetahuan semua, skang ni cik memang sarapan dengan quaker oat.. semua org tau quaker oat tu baik utk kesihatan .. tapi masalahnye cik tak pandai mempelbagaikannye.. selalu cik makan ngan susu cap teko..

ader tak resepi lain yang boleh menyedapkan lagi quaker oat tu.. mitak tolong  yee sume2
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWMMJpt/]
Image
[/url]
nak turun balik .. 15kg 5 bulan!!
http://lynd23.blogspot.com
User avatar
lynda84
Full Member
Full Member
 
Posts: 202
Joined: Mon Apr 07, 2008 12:26 pm
Location: putrajaya

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby tiey » Thu Apr 10, 2008 8:29 am

hari tu ada member citer makan quaker oat ngan ikan bilis...

ada jugak yg tarok sup... tarok ayam yg di carik halus...

mmg bagus makan oat pagi2 boleh mengurangkan paras kolestrol dalam darah  o0
User avatar
tiey
Administrator
Administrator
 
Posts: 785
Joined: Wed Jan 16, 2008 4:26 pm
Location: Subang Jaya

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby |nDa » Tue May 06, 2008 10:55 am

tiey wrote:hari tu ada member citer makan quaker oat ngan ikan bilis...

ada jugak yg tarok sup... tarok ayam yg di carik halus...

mmg bagus makan oat pagi2 boleh mengurangkan paras kolestrol dalam darah  o0

eyer ke kak tiey....
lam loker tuh 1tin oat yg dah 2bulan beli n  x makan..
akan ku cuber resipi baru dari kaktiey tuh  o0 o0
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w7dTGFO/]
Image
[/url]
User avatar
|nDa
Full Member
Full Member
 
Posts: 155
Joined: Sat May 03, 2008 10:02 pm
Location: Kuantan, Pahang

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby w.a.i » Fri May 09, 2008 2:51 pm

Wai selalu makan oat yang 3 in 1 jek. Senang nak minum kat mana-mana pun. Time malas nak masak pon senang jek nak bancuh ;D
Image
w.a.i
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 430
Joined: Thu Jan 17, 2008 11:12 am

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby shuriken^girl » Mon May 12, 2008 5:30 pm

same la sy pun tgh cara resipi oat yg sedap
skrng ari2 mkn yg 3 in 1
buhsan meh  :-\
ingat nk try buat resipi sndri la
nnt if jadik dgn sdap sy share cni ye  ^-^
Last edited by shuriken^girl on Mon May 12, 2008 5:32 pm, edited 1 time in total.
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wEQDLmv/]
Image
[/url]
shuriken^girl
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 66
Joined: Mon May 12, 2008 4:53 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby |nDa » Wed May 14, 2008 8:14 am

smalam baru jer try makan oat ngan tumis ikan bilis.....
ermmm best sangat..
malam plak inda makan tomato 1bijik cyam cyam cyam  o0 o0
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w7dTGFO/]
Image
[/url]
User avatar
|nDa
Full Member
Full Member
 
Posts: 155
Joined: Sat May 03, 2008 10:02 pm
Location: Kuantan, Pahang

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby nad » Sat May 17, 2008 8:48 pm

ni resepi quaker oat yg akak dpt dari kak hanieliza.. try la buat.. mesti sedap nih..  (L)

OAT TOMYAM

Bahan
1 cawan oat segera
2 cawan air
1 s/b sos tomyam
1 labu bawang besar [mayang]
2 s/b ikan bilis goreng
2 s/b minyak

Cara
1. Didehkan air dan masukkan oat. Kacau sehingga oat nampak kembang.
2. Masukkan pes tomyam dan kacau rata.
3. Gorengkan bawang besar sehingga wangi.
4. Masukkan oat dalam pinggan dan taburkan bawang goreng dan juga ikan bilis goreng.
5. Hidangkan.
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wuKDt2I/]
Image
[/url]
nad
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 93
Joined: Wed Apr 30, 2008 2:29 am
Location: Selangor

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby shuriken^girl » Mon May 19, 2008 8:51 pm

http://www.quakerchallenge.com.my/

kt ctu ade quaker oats recipes

so far ade seploh

sy x try ponn lagi
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wEQDLmv/]
Image
[/url]
shuriken^girl
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 66
Joined: Mon May 12, 2008 4:53 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby lynda84 » Tue May 20, 2008 4:33 pm

hehehe... thanks... nanti balik leh try sume resepi.. semalam cik makan quaker oat dengan sup, ayam kicap n sambal nasi ayam... lazat.. nyam! nyam! macam makan nasik bubur.. kalau dulu makan ngan susu jee... tak penah try ngan mende lainn...
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWMMJpt/]
Image
[/url]
nak turun balik .. 15kg 5 bulan!!
http://lynd23.blogspot.com
User avatar
lynda84
Full Member
Full Member
 
Posts: 202
Joined: Mon Apr 07, 2008 12:26 pm
Location: putrajaya

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby shuriken^girl » Tue May 20, 2008 5:11 pm

Dee's Oatmeal Pancakes Recipe

Ingredients

2 cups oats (the regular kind - Old Fashioned or Quick, not steel-cut and not instant)
3 cups buttermilk
3 eggs, well beaten
1/2 cup flour
1 1/2 teaspoon baking powder
Dash salt
1 Tbsp peanut oil
Butter or extra vegetable oil for the griddle

Optional
A basket of strawberries - stems removed, sliced, and macerated with 2 Tbsp of sugar for an hour, then slightly mashed
Maple syrup
Butter
Method

1 Put oats into a large bowl, add the buttermilk. Let the oats soak in the buttermilk overnight.

2 Mix in the eggs, flour, baking powder, salt, and peanut oil.

3 Then proceed as with any pancake recipe. Heat a flat iron surface - griddle or large pan - to medium high heat. Oil the pan with either a Tbsp of butter or vegetable oil. Ladle the pancake batter onto the griddle to the desired size, usually about 5 or 6 inches wide. When air bubbles start to bubble up to the surface at the center of the pancakes (about 2-3 minutes), use a flat spatula to flip them over. After a minute, peak under one for doneness. When golden or darker golden brown, they are done. Note that cooking the second side takes only about half as long as the first side. And the second side doesn't brown as evenly as the first side. Serve immediately or keep warm in the oven until ready to serve.

Serves 4-6.

Serve with butter, maple syrup, and macerated strawberries.

Gambar tgk cni http://www.elise.com/recipes/archives/0 ... ncakes.php
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wEQDLmv/]
Image
[/url]
shuriken^girl
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 66
Joined: Mon May 12, 2008 4:53 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby lynda84 » Wed May 21, 2008 3:04 pm

semalam try makan quaker oat sup cendawan... sedappp... tak penah makan quaker oat sedap cenggitu... sampai 3 mangkuk makan...
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWMMJpt/]
Image
[/url]
nak turun balik .. 15kg 5 bulan!!
http://lynd23.blogspot.com
User avatar
lynda84
Full Member
Full Member
 
Posts: 202
Joined: Mon Apr 07, 2008 12:26 pm
Location: putrajaya

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby nad » Wed May 21, 2008 9:26 pm

lynda, sup cendawan yg dlm tin tu ke? ke yg masak sendiri? cuba buh resepi kat sini..  ^-^
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wuKDt2I/]
Image
[/url]
nad
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 93
Joined: Wed Apr 30, 2008 2:29 am
Location: Selangor

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby lynda84 » Thu May 22, 2008 2:14 pm

taklah... sup cendawan masak sendiri...

tuang je atas quaker oat.. da siap... hehehehe
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWMMJpt/]
Image
[/url]
nak turun balik .. 15kg 5 bulan!!
http://lynd23.blogspot.com
User avatar
lynda84
Full Member
Full Member
 
Posts: 202
Joined: Mon Apr 07, 2008 12:26 pm
Location: putrajaya

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby peach_tea » Fri Jun 20, 2008 7:26 pm

hi..
peach here.. im newbie kt cni

peach pun sejak2 b'diet ni byk mkn quaker oat..
pg2 peach amik yg 3-in-1 tu je, buat sarapan
then tgh hr or mlm peach amik quaker tu gntikan nasik...
kre mkn ngn lauk-pauk la..

biasenye peach plg ske mkn mcm bubur nasik jer..
letak kicap ngn ikan bilis goreng..
xpun, ms msk ats dapur, peach masukkan sket perencah tomyam (yg pes pnye), tuna sket (yg dlm salt water) & serbuk cili (sbb peach ni ske mkn pedas)..

sbnrnye peach tatau la cr peach ni elok ke x..
bleh ke ek mkn quaker je gntikn nasik..
ke cr peach cmpur2 ngn lauk2 tu dh jejaskn khasiat quaker???
kwn2 rs camne??
Image
User avatar
peach_tea
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 291
Joined: Fri Jun 20, 2008 6:53 pm
Location: ..ku di bintang...

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby tiey » Mon Sep 08, 2008 6:01 am

w.a.i wrote:Wai selalu makan oat yang 3 in 1 jek. Senang nak minum kat mana-mana pun. Time malas nak masak pon senang jek nak bancuh ;D


yg 3 in one tu sebenarnya tak berapa bagus sebab dia taruk gula ngan krimer kan...  ;)

ada dr penyelidik obesiti tu ckp kalau makan oat ngan susu lagi banyak kalori/tenaga dia dari nasik.

Wallahu A'lam  :idiot2:
User avatar
tiey
Administrator
Administrator
 
Posts: 785
Joined: Wed Jan 16, 2008 4:26 pm
Location: Subang Jaya

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby tiey » Mon Sep 08, 2008 6:03 am

nad wrote:ni resepi quaker oat yg akak dpt dari kak hanieliza.. try la buat.. mesti sedap nih..  (L)

OAT TOMYAM

Bahan
1 cawan oat segera
2 cawan air
1 s/b sos tomyam
1 labu bawang besar [mayang]
2 s/b ikan bilis goreng
2 s/b minyak

Cara
1. Didehkan air dan masukkan oat. Kacau sehingga oat nampak kembang.
2. Masukkan pes tomyam dan kacau rata.
3. Gorengkan bawang besar sehingga wangi.
4. Masukkan oat dalam pinggan dan taburkan bawang goreng dan juga ikan bilis goreng.
5. Hidangkan.


wah wah... oat tomyam pon ada ek  ???

nad pernah cuba tak?
User avatar
tiey
Administrator
Administrator
 
Posts: 785
Joined: Wed Jan 16, 2008 4:26 pm
Location: Subang Jaya

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby tiey » Mon Sep 08, 2008 6:04 am

lynda84 wrote:taklah... sup cendawan masak sendiri...

tuang je atas quaker oat.. da siap... hehehehe


sedapnyer...  :o
User avatar
tiey
Administrator
Administrator
 
Posts: 785
Joined: Wed Jan 16, 2008 4:26 pm
Location: Subang Jaya

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby tiey » Mon Sep 08, 2008 6:05 am

peach_tea wrote:hi..
peach here.. im newbie kt cni

peach pun sejak2 b'diet ni byk mkn quaker oat..
pg2 peach amik yg 3-in-1 tu je, buat sarapan
then tgh hr or mlm peach amik quaker tu gntikan nasik...
kre mkn ngn lauk-pauk la..

biasenye peach plg ske mkn mcm bubur nasik jer..
letak kicap ngn ikan bilis goreng..
xpun, ms msk ats dapur, peach masukkan sket perencah tomyam (yg pes pnye), tuna sket (yg dlm salt water) & serbuk cili (sbb peach ni ske mkn pedas)..

sbnrnye peach tatau la cr peach ni elok ke x..
bleh ke ek mkn quaker je gntikn nasik..
ke cr peach cmpur2 ngn lauk2 tu dh jejaskn khasiat quaker???
kwn2 rs camne??


okay dah cun rasanya cara tu ;)
User avatar
tiey
Administrator
Administrator
 
Posts: 785
Joined: Wed Jan 16, 2008 4:26 pm
Location: Subang Jaya

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby farhan » Wed Oct 29, 2008 1:11 pm

lynda84 wrote:
utk pengetahuan semua, skang ni cik memang sarapan dengan quaker oat.. semua org tau quaker oat tu baik utk kesihatan .. tapi masalahnye cik tak pandai mempelbagaikannye.. selalu cik makan ngan susu cap teko..

ader tak resepi lain yang boleh menyedapkan lagi quaker oat tu.. mitak tolong  yee sume2



yangg.. kalau nk diet jgn minum susu penuh krim.. banayk lemak tuu yangg.. cuba switch ker "LOW FAT MILK"...

mcm saya pagi2 skrg saya minum nescafe susu ( LOW FAT) + instant quaker oat . tak laa banyak sgt... dalam 3 sudu kecil.. kenyang sampai lucnh...
User avatar
farhan
Full Member
Full Member
 
Posts: 137
Joined: Wed Oct 29, 2008 12:55 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby intan » Mon Nov 03, 2008 10:19 pm

aku pun dah start diet dengan oat. di sebabkan aku ni suka makan yang sedap-sedap je maka aku kena la reka-reka resepi. aku lak tak suka makanan manis, baik pedas baru dapat tekak aku ni telan. so malam ni aku buat la 1 resepi mcm sup ringkas. aku rebuskan bawang putih dengan bawang merah yang di cincang. bersama tu aku masukkan halia & biji lada hitam. selain itu aku masuk cendawan tiram. letak separuh kiub ayam knorr & kicap sikit. emm rasa not bad la bagi aku. mudah gak nak buat. 15 minit pun dah siap. sesuai gak untuk orang dalam pantang ni tau.
intan
Newbie
Newbie
 
Posts: 2
Joined: Mon Nov 03, 2008 10:14 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby tikus_comot » Sat Nov 22, 2008 11:31 pm

quaker oat sup cendawan ??? kasi resepit sat!!! nak try jadi chef wan plak kali nie..
tikus_comot
Newbie
Newbie
 
Posts: 11
Joined: Sat Nov 22, 2008 10:55 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby nurlina » Sat Nov 29, 2008 10:12 am

Lempeng quacker oat pn sedap jugak.....
Don't cry for yesterday, dont fear tommorrow...!!

Image
User avatar
nurlina
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 7133
Joined: Tue Nov 11, 2008 4:59 pm
Location: Pasir Gudang

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Fri May 22, 2009 2:18 pm

slalunya  i bake chicken pakai oat. buat muffin pakai oat, roti oat.

buat sup fishbal + oat

buat breakfast cereal campur buah, esen buah, mix fruits, low sugar peanut butter, honey.. atau buat protein shake..
120 -> 90 89 87 86 85 84 83 82 81 80 79 78 76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66 65 64 63 62 61 60 GOAL 59 58 57 56 55 NOW
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby LalaLulu » Wed Jun 10, 2009 6:13 pm

Aritu Lala beli quacker oat 1 tin tu x habis2 dan jemu nak makan. pastu mula la mereka menu.

1) Ayam Goreng Bersalut Quacker Oat
- caranya mcm nak goreng salut tepung tu jugak. Gaul ayam ngan putih telur. Pastu golek-golekan kat quacker oat yg dah digaul dan sedikit kunyit & garam. Goreng mcm biasa. Siap!

2) Telur Dadar Quacker Oat
- Ni pun macam buat telur dadar biasa. Taruk bawang, cili sikit, quacker oat 2-3 sudu.  Pukul skali ngan telur tu.
No one can go back and change a bad beginning,
But everyone can start now and create a successful ending!
LalaLulu
Newbie
Newbie
 
Posts: 9
Joined: Mon Jun 08, 2009 4:36 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby mawar berduri » Tue Jun 23, 2009 10:30 am

Semalam ade la try buat Cekodok Oat..........Bley tahan ..Sedap gak ..hihi  o0

Bahan-bahan

2 cawan Tepung Gandum
2 cawan Oat
6 biji cili api  ------------> Dikisar
2 biji bawang merah --> Dikisar
Ikan bilis
air dalam 2 cawan + sedikit garam

Semua bahan digaul sebati
Panaskan minyak ( Sampai Minyak btol2 panas)
Goreng je la cam wat Cekodok Pisang tu ........
( Dihidangkan bersama Cili sos)

** ps : tak tau o.k ke tak Oat masak mcmni, Berkhasiat atau tak..( Goreng ngan minyak and tambah Tepung gandum )  :P
Image
User avatar
mawar berduri
Full Member
Full Member
 
Posts: 164
Joined: Wed Dec 24, 2008 12:23 pm
Location: kuala Lumpur

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby nia » Tue Jun 23, 2009 12:36 pm

hurrmm,nk tnye gak...
klo mkn biskut iko tu ok x?????
biskut tu kan ade oat....
tp manis la plak biskut nih... :potpet:
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wO3l7l1/]
Image
[/url]
User avatar
nia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 589
Joined: Mon Mar 09, 2009 8:22 pm
Location: batu caves

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby Iman_mia73 » Sun Jun 28, 2009 4:14 pm

lynda84 wrote:utk pengetahuan semua, skang ni cik memang sarapan dengan quaker oat.. semua org tau quaker oat tu baik utk kesihatan .. tapi masalahnye cik tak pandai mempelbagaikannye.. selalu cik makan ngan susu cap teko..

ader tak resepi lain yang boleh menyedapkan lagi quaker oat tu.. mitak tolong  yee sume2

....cuba ''pekena'' ngan air soya (iman guna air soya kotak-yeos)...pastikan disejukkn dulu dlm peti ais...errmmmm..eh sedap uuu.....
Iman_mia73
Newbie
Newbie
 
Posts: 5
Joined: Fri Nov 07, 2008 6:39 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby yuena » Mon Jun 29, 2009 8:43 pm

saya ada tengok resepi kt wanita hari ini..

bahan2

- oat
- minuman yogurt law fat perisa stawbery
- buah apel merah buleh hijau pun buleh ikut suka
- buah anggor
- kismis
- kacang gajus

buah potong dadu pastu campurkan semua dan mkn.....
lebih kurang macam tu le resepinye... ::)
saya dah cuba sedap gak (L)
yuena
Full Member
Full Member
 
Posts: 202
Joined: Wed Jun 17, 2009 7:16 pm
Location: N9

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby elina83 » Thu Jul 02, 2009 11:06 am

hiklhik2..

bestnye..kat umh tu pun ada sebungkus quaker oat tak berbuka..

dulu mkn quaker oat + susu pekat..sebulan mcm tu dah rs xleh nak telan dah..tp mmg bagus mkn quaker oat nie.. selalu melawas..ahaha..

el ada kemuskilan..oat ni kite buh air pnas jek kan nak mskkan die..ehehe ?
User avatar
elina83
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 1301
Joined: Sun Jun 21, 2009 3:48 pm
Location: Key EL

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby cik nurol » Fri Jul 03, 2009 12:57 pm

Hi Lynda..

Syabas sbb u makan quaker oat setiap pagi.. bukan semua orang bole buat tau.. dulu2 oat ni utk makanan kuda aje.. haha..

cam ni.. laki i la bagi resipi.. u bole tambah susu, letak madu 1 sudu ker.. or letak yogurt yang berperisa atau tak.. mmg sedap. i dah penah try.. kalau nak variety, tambah buah2an kering cam kismis, cranberry, semua jenis berry lah.. kekadang pisang sbijik, apricot slices..
kalau nak buat cam bubur.. mmg tak lalu.. i selalu makan pepagi aje.. make sure total calorie u makan oat tu dlm 200cal ajer.. jangan lebih. o0
cik nurol
Newbie
Newbie
 
Posts: 8
Joined: Fri Jul 03, 2009 12:41 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby Iman_mia73 » Fri Jul 03, 2009 9:50 pm

cik nurol wrote:Hi Lynda..

Syabas sbb u makan quaker oat setiap pagi.. bukan semua orang bole buat tau.. dulu2 oat ni utk makanan kuda aje.. haha..

cam ni.. laki i la bagi resipi.. u bole tambah susu, letak madu 1 sudu ker.. or letak yogurt yang berperisa atau tak.. mmg sedap. i dah penah try.. kalau nak variety, tambah buah2an kering cam kismis, cranberry, semua jenis berry lah.. kekadang pisang sbijik, apricot slices..
kalau nak buat cam bubur.. mmg tak lalu.. i selalu makan pepagi aje.. make sure total calorie u makan oat tu dlm 200cal ajer.. jangan lebih. o0

salam cik nurol......leh tau x.....200cal tu mcmana ngan anggarannya....semangkuk kecik tu ke..atau secawan...klo lebih...lain lak jdnya kann...
Iman_mia73
Newbie
Newbie
 
Posts: 5
Joined: Fri Nov 07, 2008 6:39 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby yanmie » Sat Jul 04, 2009 12:18 pm

blh buat sup sayur oat, menu dan resepi ada kat umah yan..tak ingat kt thread no bape..huhuhu...klu rajin tgk ler...yan sdiri x rajin nk nyelak..hehehe

User avatar
yanmie
Moderator
Moderator
 
Posts: 3330
Joined: Fri Apr 03, 2009 3:18 pm
Location: Klang, Selangor

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby cik nurol » Fri Jul 10, 2009 5:12 am

Iman_mia73 wrote:
cik nurol wrote:Hi Lynda..

Syabas sbb u makan quaker oat setiap pagi.. bukan semua orang bole buat tau.. dulu2 oat ni utk makanan kuda aje.. haha..

cam ni.. laki i la bagi resipi.. u bole tambah susu, letak madu 1 sudu ker.. or letak yogurt yang berperisa atau tak.. mmg sedap. i dah penah try.. kalau nak variety, tambah buah2an kering cam kismis, cranberry, semua jenis berry lah.. kekadang pisang sbijik, apricot slices..
kalau nak buat cam bubur.. mmg tak lalu.. i selalu makan pepagi aje.. make sure total calorie u makan oat tu dlm 200cal ajer.. jangan lebih. o0

salam cik nurol......leh tau x.....200cal tu mcmana ngan anggarannya....semangkuk kecik tu ke..atau secawan...klo lebih...lain lak jdnya kann...



Iman,
Semangkuk kecil tu anggaran cam 4 sudu makan quaker campur satu sudu buah kering, 2 sudu madu dan 1/4 cawan susu. Then tambahkan air.
cik nurol
Newbie
Newbie
 
Posts: 8
Joined: Fri Jul 03, 2009 12:41 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby danie » Fri Jul 10, 2009 11:09 am

pagi td ade wat sambal ikan bilis...
sbb nk try rasa quaker oat + sambal ikan bilis....
Sodap... :D :D pestime try ni....

Tima kasih kengkawan....

lenkali bleh try makan ngan mende2 lain.... ::)
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wNvakDZ/]
Image
[/url]
danie
Full Member
Full Member
 
Posts: 131
Joined: Tue Nov 04, 2008 12:51 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby sweetrea » Mon Jul 27, 2009 10:20 am

tiey wrote:
w.a.i wrote:Wai selalu makan oat yang 3 in 1 jek. Senang nak minum kat mana-mana pun. Time malas nak masak pon senang jek nak bancuh ;D


yg 3 in one tu sebenarnya tak berapa bagus sebab dia taruk gula ngan krimer kan...  ;)

ada dr penyelidik obesiti tu ckp kalau makan oat ngan susu lagi banyak kalori/tenaga dia dari nasik.

Wallahu A'lam  :idiot2:


sy pun pernah baca pasal ni. tu sbb sy minum oat + horlicks, tak letak gula. dah lama dah minum mcm tu tiap2 pagi. ada la 2 bulan lebih. nak kata jemu .... ntah la. malas nak pikir. tp resepi kwn2 kat sini mcm best. terutama resepi oat tomyam tu. selama ni tk pernah try oat buat mcm tu.
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w5tWSS9/]
Image
[/url]
User avatar
sweetrea
Full Member
Full Member
 
Posts: 109
Joined: Fri Jan 16, 2009 3:24 pm
Location: sabah baaaa

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Fri Aug 07, 2009 4:13 am

i makan steel cut oat. susah nak hadam, tapi best giler, masuk tandas laju jer.

it's healthier.

my oat kalu raw i makan 1 1/2 cawan. bila dah masak kembang 2 cawan jadinyer.

kenyang

just 166 kalori

i tambahkan 2 sudu skim milk, 1 sachet splenda + esen buah.
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby MamaNajah » Thu Aug 13, 2009 7:57 am

syima...mcmana rupa steel cut oat tu?
mama selalu nampak yg kecil2 tu je....
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wsBFl6T/]
Image
[/url]
MamaNajah
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 923
Joined: Tue Jun 30, 2009 4:37 pm
Location: Shah Alam

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Thu Aug 13, 2009 1:58 pm

steel cut oat tu cooking oat
tak yah masak pon sebenarnya..
kalu tak ada beli rolling oat .. kat pekej dier mesti tulis

oat meal, halus :D
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby ila » Thu Aug 20, 2009 10:14 am

hahaaha..semalam for the first time ila masak oat..mula2 ingat nk masak oat ngan ikan bilis..tp ntah mane dtg idea.. ila masak oat + isi ayam sket + pes tomyam.. NYUM!!! NYUm!!! mmg best lah!!! o0

Thanks kt kawan2 yg bg idea resipi mcm nie.. hoho yg paling best, ila bg kt osmet, dia pon cakap sedap n nie first time dia mkn mcm tue..dia ckp xrase oat lngsung, mcm bubur nasik jer.. plg kelakar, dia ckp nie first time tgk resipi nie, even kt GERMAN pon xder..hahaha actually dia br blik dr GERMAN..blajar saner 5 thn.. kite nyer resipi lg mantap lah kan..hahahah..

leh jd kan resipi ni menu utk sahur..YEAHHH!!!!..
^-^
User avatar
ila
Newbie
Newbie
 
Posts: 14
Joined: Fri May 29, 2009 11:45 am

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Thu Aug 20, 2009 3:56 pm

bleh la chek chuba :D

oat sedap!!
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Thu Aug 20, 2009 4:04 pm

peach_tea wrote:hi..
peach here.. im newbie kt cni

peach pun sejak2 b'diet ni byk mkn quaker oat..
pg2 peach amik yg 3-in-1 tu je, buat sarapan
then tgh hr or mlm peach amik quaker tu gntikan nasik...
kre mkn ngn lauk-pauk la..

biasenye peach plg ske mkn mcm bubur nasik jer..
letak kicap ngn ikan bilis goreng..
xpun, ms msk ats dapur, peach masukkan sket perencah tomyam (yg pes pnye), tuna sket (yg dlm salt water) & serbuk cili (sbb peach ni ske mkn pedas)..



sbnrnye peach tatau la cr peach ni elok ke x..
bleh ke ek mkn quaker je gntikn nasik..
ke cr peach cmpur2 ngn lauk2 tu dh jejaskn khasiat quaker???
kwn2 rs camne??



bole jer. mat saleh bukan makan nasi sangat pun
depa nyer musuh diet kekadang makanan feveret kita.. roti kekeekek
siap ada no bread diet.
siap ada rice diet, supaya mat saleh makan nasi, jangan makan roti. lawak kan kekekeke


well kekadang kita campur2kan lauk pauk kan
ada benefitnya :D

kolesterol dari ayam ditarik kuar oleh oat.
lemak dari makanan boleh membuat badan kita menyerap lebih banyak vitamin dari makanan. i tadi cari journal tak jumpa. bersepah sangat bawah katil kekekekeke.. contohnyer minyak dalam salad kita tu.. dia mudah menyerap vtamin dalam salad supaya dapat digunakan dari badan kita..instead jadi bahan buangan.

ada combination vitamin d pada telur kuning , boleh menyerap zinc lebih cepat dan banyak dari brokoli
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby mamaboomboom » Sun Aug 23, 2009 11:52 am

suka makan oat gak...tapi stail berlauk..

kalau taruk susu...tak lepas kat tekak.. ^-^
mamaboomboom
Newbie
Newbie
 
Posts: 10
Joined: Thu Jan 17, 2008 1:25 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby mamaboomboom » Sun Aug 23, 2009 11:55 am

pernah makan oat - taburkan serunding daging + black pepper..

laju gak masuk nya..kena makan time tgk tv...mesti habis..!!
mamaboomboom
Newbie
Newbie
 
Posts: 10
Joined: Thu Jan 17, 2008 1:25 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby nia65 » Mon Aug 24, 2009 1:42 pm

buka puasa buat bubur lambut guna quaker oat .... boleh lah sedap juga ... masuk sayur dan ikan fresh milk ganti santan
Image
User avatar
nia65
Full Member
Full Member
 
Posts: 246
Joined: Wed Aug 19, 2009 5:45 pm
Location: Terengganu

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby missza » Tue Aug 25, 2009 9:27 pm

erm menarik..ade jugak yg makan oat ni dgn sardin..eish sodap tu.
User avatar
missza
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 565
Joined: Fri Apr 10, 2009 1:21 am
Location: pahang

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby mav5555 » Fri Sep 18, 2009 5:16 pm

salam..hai OAT memang sedap dan bagus to reduce kolestrol level kita. saya sahur bulan ramadhan nie..ari2 makan oat. biasanya menu

1. oat ( 5 sudu) + sambal ikan bilis +kicap.

2. oat ( 5 sudu) + sambal sardin (sedap gilaaa).

3.oat (5 sudu) + tomyam + sambal ikan bilis

4. oat(5 sudu) + ayam goreng +sambal ikan bilis +kicap.

memang kenyang sampai ke petang. tak rasa letih berpuasa. saya blum cuba lagi oat + buah2 kering. ins'allah akan cuba jadikan oat nie as my daily breakfast for health dan nak turunkan berat badan (73kg) sekarang nie, :D .
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wU9SgEH/]
Image
[/url]
mav5555
Full Member
Full Member
 
Posts: 161
Joined: Fri Sep 04, 2009 1:34 pm
Location: melaka

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby ciknieta » Tue Oct 06, 2009 10:59 am

Salam Sume ...
Saya newbiee :)
baru la saya tau oat ni leh dipelbagaikan isinye!..heheh ;D

dok ingat la ilang khasiat oat tu kalo letak macam2..
saya plak mmg payah nak telan oat.rase die tekak ni xberapa leh handle. :(

kite leh treat oat ni mcam bubur la ek?..
"JaNgan Give Up, Insyallah bolEh :)"

Image
[/url]
User avatar
ciknieta
Newbie
Newbie
 
Posts: 6
Joined: Mon Oct 05, 2009 4:28 pm
Location: KL

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby putrizahraa » Tue Oct 06, 2009 11:11 am

resepi favorite farah....

3 in 1 creme mushroom soup
quaker oats beberapa sudu


masak air panas dan tuang ke dalam 3 in 1 creme mushroom soup dan tambah beberapa sudu quaker oats...sedap tau....
Image
[/url]
FACEBOOK ID:farah yana darus
http://msdietjourney-farahtaufik.blogspot.com
User avatar
putrizahraa
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 1794
Joined: Thu Jan 29, 2009 2:03 pm
Location: kuala lumpur

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Tue Oct 06, 2009 4:32 pm

ciknieta wrote:Salam Sume ...
Saya newbiee :)
baru la saya tau oat ni leh dipelbagaikan isinye!..heheh ;D

dok ingat la ilang khasiat oat tu kalo letak macam2..
saya plak mmg payah nak telan oat.rase die tekak ni xberapa leh handle. :(

kite leh treat oat ni mcam bubur la ek?..



kalu matsaleh panggil oat porridge
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby OSHIN » Fri Oct 09, 2009 1:49 pm

nad wrote:ni resepi quaker oat yg akak dpt dari kak hanieliza.. try la buat.. mesti sedap nih..  (L)

OAT TOMYAM

Bahan
1 cawan oat segera
2 cawan air
1 s/b sos tomyam
1 labu bawang besar [mayang]
2 s/b ikan bilis goreng
2 s/b minyak

Cara
1. Didehkan air dan masukkan oat. Kacau sehingga oat nampak kembang.
2. Masukkan pes tomyam dan kacau rata.
3. Gorengkan bawang besar sehingga wangi.
4. Masukkan oat dalam pinggan dan taburkan bawang goreng dan juga ikan bilis goreng.
5. Hidangkan.


smlm try resepi ni..sedapnye...my daughter (1 1/2thn) ngan my son(4thn) pon suke makan. gune pes tomyam jek...:)

pagi ni plak mask oat gnan kiub ayam...sedap gak...selere makan...hehehe
Image
OSHIN
Newbie
Newbie
 
Posts: 9
Joined: Tue Sep 29, 2009 4:20 pm

Next

Return to Resepi & Pemakanan Diet

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron