macam mana nak menyedapkan quaker oat

Jom kongsi resipi diet yang anda tahu ;)

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Fri Oct 09, 2009 5:42 pm

esok nak buat oat + fish burger.. yummmmmmmm!!
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby bunny08 » Fri Oct 09, 2009 7:07 pm

oat + fish buger??

mau resepi boleh?? ;) ;)
Image

Image
User avatar
bunny08
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 290
Joined: Thu May 15, 2008 10:14 am

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Fri Oct 09, 2009 8:43 pm

tak penah buat lagi. smalam tengok recipe kat AFC..
ikan dori
oat
herbs - pakai seasoning aper pun takper
salt
pepper
jus halia (atau halia tumbuk)
bawang


ikan tu digaulkan semua buat bulat2, then gorengkan sekejap dalam pan. susun dalam tray, then boh dalam oven. sebab tak mo bubuh minyak banyak..

tak ingat dia pakai telur tak nak balut...sebab kalu pakai telur, dier tertutup sikit, tak pecah...
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby jaja » Tue Oct 27, 2009 10:25 pm

hai..sy newbie kt cni..
nk tnye kwn2.kalo mkn oat ngn milo kosong ok x ek?? :idiot2:
starting weight =67.5
current weight=67.5

target 1=60kg
target 2=55kg
target 3=50kg
jaja
Newbie
Newbie
 
Posts: 11
Joined: Tue Oct 27, 2009 10:17 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Tue Nov 03, 2009 4:18 am

jaja wrote:hai..sy newbie kt cni..
nk tnye kwn2.kalo mkn oat ngn milo kosong ok x ek?? :idiot2:


kalau sedap, teruskan.
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby rossa.danisha » Tue Nov 03, 2009 4:05 pm

macam terliur lah pulak... sedap ni
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wOD6xtH/]
Image
[/url]
User avatar
rossa.danisha
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 99
Joined: Wed Oct 21, 2009 3:16 pm
Location: kuala lumpur

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby LyA@dAhLiA » Tue Nov 10, 2009 9:43 am

Aiii....lya senang je oat + nestum ada wangi kit x smpt nak wat tu semua coz bfks kan.....dgn milo pun ok tp milo tu utk tmbh tenaga.... MINUM MILO ANDA JADI SIHAT & KUAT..... :cool:
Tanpa KeBeRANIAAN impian Tak Tercapai
User avatar
LyA@dAhLiA
Full Member
Full Member
 
Posts: 139
Joined: Fri Sep 04, 2009 9:38 am
Location: selangor

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby ainul » Wed Nov 11, 2009 4:42 pm

nak try la resepi oat ni.sblm penah mkn oat tp tak bp suke :( maybe saya masak tak betul & tak sedap :)
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wbb8iu1/]
Image
[/url]
ainul
Newbie
Newbie
 
Posts: 7
Joined: Mon Nov 09, 2009 1:58 pm
Location: Shah Alam

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby wani » Sun Nov 15, 2009 10:48 pm

salam semua.
tadi dinner (dh lambat) wani masak sup ayam sempoi.
ada: bwg putih, halia, olive oil, air (lebihkan buat bancuh instant Quaker Oats) and isi ayam. oh ya, dah dekat2 nk masak masuk sayur.

3.5 tbsp instant Quaker oats.

combine oats n air (agak2 mcm jadi bubur).

pastu rajin sket goreng telur with olive oil. hoho

gulung2 kasi potong n kasi letak atas itu oats porridge.

done! makannnn :D kenyang. hehe

btw, dh lama beli Quaker oats ni. few months ago ( :o )
mula2 nk makan just campur low fat milk. wek x blh telan. buang je. hehe
so skrg dh jumpa macam2 resipi pasal oats ni, so, use ur creativity while cooking ^-^

eh, i'm a newbie here.
dulu2 sllu baca 'ceramah' syima kt web myresipi. best. hehe
skrg pun best. best sgt dpt jumpa web ni. moga impianku tercapai! :P
wani
Newbie
Newbie
 
Posts: 16
Joined: Wed Nov 11, 2009 6:56 pm
Location: Tmn Sri Gombak, Selangor.

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby Zalwa_Zidane » Mon Nov 16, 2009 1:00 pm

Saya baru je lunch. Makan quacker oat + ikan bilis goreng sangai (goreng tanpa minyak)..pastu potong cili padi sket.

besok nak mkn quacker oat + peria goreng telur pulak.
My Diet Diary : http://dietbook.blogdrive.com

Berat pd 01.10.2009 : 98kg
Berat pd 15.11.2009 : 92kg
(-6 kg)
Target sblm 27.11.09, Raya Haji : 88kg
Zalwa_Zidane
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 97
Joined: Fri Oct 16, 2009 6:08 am
Location: KL Sentral

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby YANMUSA » Mon Nov 16, 2009 1:18 pm

dulu i pun xleh telan oat...kalau mkn camtu je..
so..i beli campbells instant soup(mushroom) pastu campur ngn oat...
kacau2...jadikla bubur oat bercendawan...hehe3...
senang je,,boleh buat lunch time kt opis..sedap gak..

22grm perserivng(campbell instant soup)1pcs
-89kcl
YANMUSA
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 88
Joined: Tue Oct 20, 2009 11:50 am

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby Titus250 » Thu Dec 03, 2009 2:28 pm

Titus suka buat bubur oat. Resipi dia lebih kurang buat bubur nasik, cuma gantikan nasik dgn oar.

Ingredients:

1. Oat
2. Bawang
3. Ikan bilis
4. Kidney Beans
5. Kacang Kuda
6. Butter Beans
7. Ayam (potong kecik-kecik)
8. Olive Oil
9. Air
10. Chicken stalk

Cara masak:

1. Panaskan olive oil dalam 1 sudu kecik. Gorengkan bawang & ikan bilis gampai garing.
2. Masukkan air dalam 2 cawan and tunggu didih.
3. Bila air dah mendidih masukkan oat. Terpulanglah nak byk ke sikit, nak cair atau pekat.
4. Pastuh masukkan chicken stalk, ayam, kidney beans, kacang kuda & butter beans and tunggu sampai ayam masak.
5. Bila bubur dah menggelegak & ayam dah masak, padamkan ape dan MAKAN!!!!

Selamat mencuba. hehehe
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wURAgte/]
Image
[/url]
User avatar
Titus250
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 792
Joined: Mon Oct 19, 2009 12:42 pm
Location: Kuala Lumpur

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Wed Dec 16, 2009 12:21 pm

u like beans!!! like me!!
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby addreiz41 » Mon Jan 11, 2010 9:42 pm

korng try mkn muesli oat (nie cmpuran raw oat, kismis, badam,sesame seed) bt ngan air susu, mmg tak muak mcm mkn oat 0..
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w9vCbSc/]
Image
[/url]
addreiz41
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 85
Joined: Tue Jan 05, 2010 9:20 pm
Location: Terengganu

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Wed Jan 13, 2010 1:41 am

eis eis

oat dimakan ngan susu daa.. sapa makan oat kosong.. ayoyo
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby addreiz41 » Thu Jan 14, 2010 8:38 am

miss syima...not mkn oat kosong daaa...mmg mkn ngan susu tp oat 0 plus susu....for sure muak kn.....tp kalo oat tu cmpr susu, kismis, badam n sgala menda yg khasiat1 nie ofcoz tak daa le muak tu.....btol x?
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w9vCbSc/]
Image
[/url]
addreiz41
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 85
Joined: Tue Jan 05, 2010 9:20 pm
Location: Terengganu

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby syima » Wed Jan 20, 2010 1:16 am

addreiz41 wrote:miss syima...not mkn oat kosong daaa...mmg mkn ngan susu tp oat 0 plus susu....for sure muak kn.....tp kalo oat tu cmpr susu, kismis, badam n sgala menda yg khasiat1 nie ofcoz tak daa le muak tu.....btol x?




ada kawan2 i makan oat kosong.. ya rabbi
tatau la.. kekekekekek.. i tengok pon macam.. la..
kekekekek kesian gile.
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby addreiz41 » Wed Jan 20, 2010 1:19 am

ada kawan2 i makan oat kosong.. ya rabbi
tatau la.. kekekekekek.. i tengok pon macam.. la..
kekekekek kesian gile.[/quote]

mcm ner ler depa leh telan tu....kalo i mmg tak leh msk lngsng tu...uueeekkkkkkkk..... ;D ;D ;D ;D
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w9vCbSc/]
Image
[/url]
addreiz41
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 85
Joined: Tue Jan 05, 2010 9:20 pm
Location: Terengganu

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby sweetemp » Sun Jan 31, 2010 10:42 pm

nad wrote:ni resepi quaker oat yg akak dpt dari kak hanieliza.. try la buat.. mesti sedap nih..  (L)

OAT TOMYAM

Bahan
1 cawan oat segera
2 cawan air
1 s/b sos tomyam
1 labu bawang besar [mayang]
2 s/b ikan bilis goreng
2 s/b minyak

Cara
1. Didehkan air dan masukkan oat. Kacau sehingga oat nampak kembang.
2. Masukkan pes tomyam dan kacau rata.
3. Gorengkan bawang besar sehingga wangi.
4. Masukkan oat dalam pinggan dan taburkan bawang goreng dan juga ikan bilis goreng.
5. Hidangkan.


BR TEST SEMALAM....MARBELES... sweetemp dah decide nak jdkan oat sebagai sumber carbo dlm diet seharian
User avatar
sweetemp
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 471
Joined: Mon Oct 26, 2009 4:59 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby deqlis » Mon Feb 01, 2010 12:15 pm

OSHIN wrote:
nad wrote:ni resepi quaker oat yg akak dpt dari kak hanieliza.. try la buat.. mesti sedap nih..  (L)

OAT TOMYAM

Bahan
1 cawan oat segera
2 cawan air
1 s/b sos tomyam
1 labu bawang besar [mayang]
2 s/b ikan bilis goreng
2 s/b minyak

Cara
1. Didehkan air dan masukkan oat. Kacau sehingga oat nampak kembang.
2. Masukkan pes tomyam dan kacau rata.
3. Gorengkan bawang besar sehingga wangi.
4. Masukkan oat dalam pinggan dan taburkan bawang goreng dan juga ikan bilis goreng.
5. Hidangkan.


smlm try resepi ni..sedapnye...my daughter (1 1/2thn) ngan my son(4thn) pon suke makan. gune pes tomyam jek...:)

pagi ni plak mask oat gnan kiub ayam...sedap gak...selere makan...hehehe



wah deqlis pun nk try laa... tq pada nad kasi resepi..
Image
deqlis
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 84
Joined: Mon Feb 01, 2010 11:36 am
Location: Bukit Jalil/Taman Equine/Puchong

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby deqlis » Tue Feb 02, 2010 9:42 am

ni nk tepek gambo OAT TOMYAM
yg deqlis wat semalam....ada sikit daku ubah add sayo karot dan Pak choy n ikan kembung.. n masa tabur tambah daun sup...hmm sedapp rasa macam bubur tomyam pun ada..lain kali leh wat lagi

terima kasih pd nad sebb tepek resepi.. (L)

Image
Image
deqlis
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 84
Joined: Mon Feb 01, 2010 11:36 am
Location: Bukit Jalil/Taman Equine/Puchong

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby deqlis » Wed Feb 03, 2010 9:22 pm

ada resepi baru tak??

tp resepi oat tomyan tu sedap laa kena tekak deqlis...dah 3 hari berturut2 masak yg sama cuma beza kan sayur2 jer...

hehe :) :angel:
Image
deqlis
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 84
Joined: Mon Feb 01, 2010 11:36 am
Location: Bukit Jalil/Taman Equine/Puchong

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby sue_liah » Sat Mar 20, 2010 9:48 am

mkn oat ni kosong je memang ler x sedap
x lalu..kembang tekak

sue buat cenggini je
sue msak lauk cam biasa, family lain x diet nk mkn gak kan
so lauk2 tu sue mkn dengan oat
oat segera plastik merah tu
curah air panas sampai kembang
cmpur lauk pauk yg dimasak td

sedap..cm makan bubur
& kenyang juga ...
baru la oat pek besar tu x membazir di simpan berbulan-bulan je (L)
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wtuUEYn/]
Image
[/url]
19/3/10 = 60kg
23/3/10 = 59kg
14/4/10 = 57kg
18/10/10 = 56kg
sue_liah
Full Member
Full Member
 
Posts: 186
Joined: Thu Mar 18, 2010 10:42 am
Location: ask me

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby nuanza » Fri May 07, 2010 10:43 am

sedikit info pasal oat...lebih sesuai dicampur susu atau milo suam
n trus minum, bg dia kembang dlm perut
bukan kembang dlm mug atau mangkuk
nuanza
Newbie
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Fri May 07, 2010 9:44 am

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby chopard71 » Fri May 07, 2010 10:55 am

Salam tu all...selama umur 39 tahun baru laa ni boleh habiskan satu pek besa oat... :D Pas ni nk various kan resepi ikut hang pa nyer la.... o0
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w57bBSC/]
Image
[/url]

ttp://i795.photobucket.com/albums/yy239 ... 71/ME4.jpg
chopard71
Newbie
Newbie
 
Posts: 24
Joined: Wed Apr 07, 2010 5:00 pm
Location: Bandar Kinrara

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby malik80 » Sun May 09, 2010 12:59 am

Saya makan oat dengan ayam, sayur untuk gantikan nasi. Kalau sempat masak nasi, tak makan la oat. Kalau nak sarapan cepat, makan oat dengan whey protein dan satu sudu kecil peanut butter no sugar added ...
malik80
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 367
Joined: Wed May 05, 2010 10:35 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby sellina gomez » Fri Jun 11, 2010 1:54 am

wah...best ni.ada oat kat dapur tu.dh berbulan2 beli.tp x makan lagi.
sbb x reti nk pelbagai kan..
minggu depan la baru makan.sbb minggu depan start diet!!
hehe :D
Image
[/url]
User avatar
sellina gomez
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2084
Joined: Thu Jun 10, 2010 2:41 pm
Location: johor bahru

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby anakperantau » Fri Jun 11, 2010 3:47 am

tq...tq..
sume resepi menarik2 belaka..
b4 nie,cuma tau makan oat ngn susu je,hehe..
dekat seminggu,dah muak..x lalu nak tgk oat dah..

Lepas nie,oat ganti nasi la...
lalala~ o0
anakperantau
Newbie
Newbie
 
Posts: 7
Joined: Tue Jun 08, 2010 2:01 am

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby malik80 » Fri Jun 11, 2010 10:51 pm

Sekerang saya makan oat dengan pemanis stevia. Memang rasa sangat sedap macam nestum tetapi sihat
malik80
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 367
Joined: Wed May 05, 2010 10:35 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby anakperantau » Sat Jun 19, 2010 6:15 pm

Alhamdulillah,saya mmg terus ganti nasi dgn 0at je skrg..sekali mkn,plg byk pun saya amik dlm 3 sudu 0at..kalau lbh,xblh msuk dah..kdg2 mkn dgn lauk+b0h dlm h0t ch0c kurg manis+wt bubur..
Nk tanye la..kalau smpai 4 kali amik 0at dlm sehari,tp hanye 3 sudu sekali mkn..0k ke?
anakperantau
Newbie
Newbie
 
Posts: 7
Joined: Tue Jun 08, 2010 2:01 am

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby malik80 » Sat Jun 19, 2010 6:47 pm

baca kat belakang tu 3 sudu berapa kalori. lepas tu kali 4. Tengok lebih kalori tak ?
malik80
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 367
Joined: Wed May 05, 2010 10:35 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby alin2409 » Mon Jun 21, 2010 1:38 pm

hehehe...asaya pun gantikan nasi dgn oat...
jom visit blos sayer...

http://alin-dietdiary.blogspot.com
User avatar
alin2409
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 430
Joined: Fri Feb 06, 2009 11:01 am
Location: lumut

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby bob_sp89 » Sun Aug 08, 2010 8:09 pm

aip....sy org baru kt sini....bru start nk diet...
takat ni..xmkn nasi...dekat 3mggu...alhamdulillah..turun 5kg...
nk mintak pendapat kengkwn..ada idea lain utk gantikan nasi tu....
sebab cepat lapa...berat sy sblm ni 138kg...skrang 135kg..tggi 179cm..
terlampau overweight...mintak tlg yer.. :)
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wUqesqC/]
Image



nk kurus blikkkk
bob_sp89
Newbie
Newbie
 
Posts: 21
Joined: Sun Aug 08, 2010 7:51 pm
Location: Kedah

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby niea » Fri Sep 24, 2010 3:24 pm

yummy... mcm2 ek bleh wat ngan oat... kna try nih.. :D
niea
Newbie
Newbie
 
Posts: 4
Joined: Fri Sep 17, 2010 8:09 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby angahwani89 » Thu Sep 30, 2010 3:58 pm

thanks kepada semua rakan2 yg bg pelbagai menu. sgt x sbr nak mencube. hope kali ni berjaya... aminnnn :angel:
angahwani89
Newbie
Newbie
 
Posts: 4
Joined: Tue Sep 28, 2010 12:00 pm
Location: batang kali

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby sue_liah » Mon Oct 18, 2010 5:14 pm

banana, oat & honey smoothie

1 banana
1 sudu oat
1 sudu kecil madu
200ml low fat milk
blend kesemuanya & hidang sejuk....nyumm2222
sesuai untuk detox juga
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wtuUEYn/]
Image
[/url]
19/3/10 = 60kg
23/3/10 = 59kg
14/4/10 = 57kg
18/10/10 = 56kg
sue_liah
Full Member
Full Member
 
Posts: 186
Joined: Thu Mar 18, 2010 10:42 am
Location: ask me

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby qiqi_lala » Thu Oct 21, 2010 4:24 pm

wahh sedapnyerr tgk korang mempelbagaikan oat... :o
baru arini qiqi dpt tawu yg oat boleh ganti nasi....
tapi kalo oat yg mkn ngn lauk tu...oat tu just kembangkan dgn air panas je ye? :idiot2:
qiqi baru nak on diet...dah bertahun2 qiqi try..tp xbolehh..sbb ssh nk tgglkan nasik..qiqi cpat lapa... :erk:
nnt qiqi nk try msk oat tomyam tu la...heeee (L)
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w4l8hRv/]
Image
[/url]

Nak capai berat 70kg dalam mase 1bulan ^^
User avatar
qiqi_lala
Newbie
Newbie
 
Posts: 46
Joined: Thu Oct 21, 2010 3:18 pm
Location: negeri sembilan

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby raniaChu-B » Sat Dec 11, 2010 9:12 pm

Sup Oat + Cendawan... Sedap sangat!!! Suka la resipi macam ni...
Image
Weight Loss Center is your best free resource for weight loss
Image

http://kurusslim.blogspot.com/
raniaChu-B
Full Member
Full Member
 
Posts: 162
Joined: Tue Oct 05, 2010 7:46 pm
Location: Sandakan Sabah

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby tiramisu » Fri Dec 31, 2010 6:04 am

sy pn tiap2 hr bfast ngan oat+low fat milk+apple hjau.mmg yummy,kdg2 smpai craving. xsgka byk resepi oats upanya. penkek banana oat pn ok gak. lenyekkan pisang, tmbh susu n oats n jdkan adunnan ala2 penkek.msk mcm penkek.bestt :)
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wUIzeNL/]
Image
[/url]

nak kuruss plissssss
tiramisu
Newbie
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Fri Dec 31, 2010 6:00 am
Location: dublin,ireland

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby zda » Tue Jan 04, 2011 3:36 pm

saya pun baru berjinak-jinak nak makan oat ni. hopefully boleh bertahan la. aritu ada search about resipi oat ni. one is sangai kan oat tu. letak gula & garam, lepas tu boleh makangitu je. :) *sangai - grg atas kuali tanpa minyak
second : minum milo and letak oat yang disangai. quite ok gak!
baca banyak resipi kat sini, nnti nak try! nak kurus jugak n nak jaga kesihatan! :D
zda
Newbie
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Tue Jan 04, 2011 3:12 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby kiera » Sat Feb 05, 2011 9:36 am

wah~
banyak resepi oat kat sini
paling macam best oat tomyam tu ;)
usually makan oat dengan kismis and honey je
kira boleh masuk laa ^-^
kiera
Newbie
Newbie
 
Posts: 6
Joined: Sat Feb 05, 2011 9:05 am

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby luz_clarita » Tue Feb 15, 2011 10:15 pm

saya pon ada resepi baru ....
actually brtadi ja try...so...nak kongsi la ngan semua...

bahan-bahan:
1.oat
2.kiub ikan bilis(maggi punya...bleh la klu jenama lain pon)
3.sayur sawi
4.sayur kubis kecil
5cili merah(mencantikan ja)
6.cili hijau(mencantikan ja)
7.serbuk lada hitam
8.bawang
9.sebijik tomato(kalau suka)

cara memasak:
-didihkan air d dlam periuk,letakan bawang,tomato
-dah sampai mdidih,masukan semua jenis sayur d atas...kalau nk tambah sayur...suka hati la tue kan...ikut tekak masing²
-pastue masukan kiub pati ikan bilis d ikuti dng oat..
-dikuti dengan lada hitam,cili merah,hijau pastu siap dahhhhhhh...


cuba la pasti enak dan lazat!!~...
luz_clarita
Newbie
Newbie
 
Posts: 2
Joined: Mon Feb 14, 2011 6:11 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby insyi » Sun Mar 27, 2011 2:56 pm

yuena wrote:saya ada tengok resepi kt wanita hari ini..

bahan2

- oat
- minuman yogurt law fat perisa stawbery
- buah apel merah buleh hijau pun buleh ikut suka
- buah anggor
- kismis
- kacang gajus

buah potong dadu pastu campurkan semua dan mkn.....
lebih kurang macam tu le resepinye... ::)
saya dah cuba sedap gak (L)


mcm menarik gler!!!1nk try la nt!!thanx yuena!!! ;)
insyi
Newbie
Newbie
 
Posts: 9
Joined: Sun Mar 27, 2011 1:23 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby atiqah0206 » Tue Mar 29, 2011 7:47 pm

salam..sy bru nk mula diet awal april nih.hopefully sume menu2 nih dpt mmbantu sy.. ;D



[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wzzuIrk/]
Image
[/url]
atiqah0206
Newbie
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Sun Jan 16, 2011 1:10 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby Ibu_Anggun » Mon Apr 18, 2011 10:36 am

Hari tu hb kena kawal BMI dan bacaan diabetic dia.. so I buatkan dia LEMPENG OAT.. rasanya lebih kurang lempeng kelapa jer... dan I cicah dengan kuah kari (kari pun tak pakai santan).

Cara I buat...

Oat dalam 2 senduk campur dengan 3 sudu tepung gandum. I guna kuali non stick.. senang handle..
Ibu_Anggun
Newbie
Newbie
 
Posts: 17
Joined: Sun Apr 17, 2011 10:23 pm

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby yanmie » Mon Apr 18, 2011 3:29 pm

Ibu_Anggun wrote:Hari tu hb kena kawal BMI dan bacaan diabetic dia.. so I buatkan dia LEMPENG OAT.. rasanya lebih kurang lempeng kelapa jer... dan I cicah dengan kuah kari (kari pun tak pakai santan).

Cara I buat...

Oat dalam 2 senduk campur dengan 3 sudu tepung gandum. I guna kuali non stick.. senang handle..


wah menarik, boleh cuba nanti ;)
User avatar
yanmie
Moderator
Moderator
 
Posts: 3330
Joined: Fri Apr 03, 2009 3:18 pm
Location: Klang, Selangor

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby Alysa » Tue Apr 19, 2011 4:37 pm

tiramisu wrote:sy pn tiap2 hr bfast ngan oat+low fat milk+apple hjau.mmg yummy,kdg2 smpai craving. xsgka byk resepi oats upanya. penkek banana oat pn ok gak. lenyekkan pisang, tmbh susu n oats n jdkan adunnan ala2 penkek.msk mcm penkek.bestt :)



sedap tu.. ishh nak try buatlahh...
My new target for year 2012 -->> 55kg

1st -----> 60kg
2nd -----> 55kg


Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group
Image
User avatar
Alysa
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 610
Joined: Sat Mar 20, 2010 10:46 am
Location: TBI, JB.

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby sopot » Tue Apr 19, 2011 5:48 pm

korang pernah bace tak ade study ke article ke kater kalu nak makan oats kene rendam semalaman untuk fully utilize die nye nutrien tak kesah la raw oats ke quickcook ke instant ke sume kene rendam suhu bilik...link die i tak de tp maybe korang ble gugel..
Image

My achievement:

1.62.4kg-26/1/11
2.60.0kg-01/3/11
3.59.0kg-01/4/11
4.56.5kg-01/5/11
5.54.5kg-01/6/11
6.54.0kg-18/7/11
6.53.5kg-18/8/11
sopot
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 785
Joined: Tue Feb 01, 2011 9:29 am
Location: BORA BORA Island

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby Alysa » Wed Apr 20, 2011 8:51 am

Salam morning....

Pepagi dh posting kat sini.. ada terperasan resepi cucur quaker oat aka jejemput quaker oat kat sini... kita pon try ler buat.. adehh sedap tu lembut didalam rangup diluo.. 2 kali buat.. petang semalam dan pagi nie... (L)
My new target for year 2012 -->> 55kg

1st -----> 60kg
2nd -----> 55kg


Weight Loss Center - Your Online Weight Loss Support Group
Image
User avatar
Alysa
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 610
Joined: Sat Mar 20, 2010 10:46 am
Location: TBI, JB.

Re: macam mana nak menyedapkan quaker oat

Postby chombie » Thu Apr 28, 2011 1:18 pm

as salam.. baru pertama kali masuk sini..rupanya banyak info menarik tentang oat.. sbb chombie pun dah start mkn oat.. nak kurangkan kadar kolestrol ..tiga hari lepas amik darah - kolestrol tinggi amat 6.9 (sepatutnya tak lebih 5.2)..doktor syorkan mkan ubat kolestrol..rasanya nak kontrol sendiri dulu.. so kenalah mkn oat..harap 3 bln lagi kolestrol dapat turun..
Tak tahu kenapa kolestrol boleh tinggi, sedangkan chombie selalu amik makanan yg kurang lemak..berat badan pun cuma 48kg..

bfast : makan kellogs special k ngan low fat milk
lunch ; epal ijau
dinner ; nasik separuh ngan ikan kukus + sayur/ulam

Jogging : seminggu 3x

Tapi kenapa kolestrol masih tinggiii..huhuhuuu.. harap2 oat dpt membantu.....
chombie
Newbie
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Thu Apr 28, 2011 9:56 am

PreviousNext

Return to Resepi & Pemakanan Diet

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron