Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Jom kongsi resipi diet yang anda tahu ;)

Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby nurlina » Thu Jan 14, 2010 9:24 am

Sape2 yg tau...leh terangkan minyak2 ni sesuai digunakan utk masakan @ resepi apa...kt rumah ada minyak jagung & olive oil...tp x tau nk gunakan utk mskn mcmn......
Don't cry for yesterday, dont fear tommorrow...!!

Image
User avatar
nurlina
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 7133
Joined: Tue Nov 11, 2008 4:59 pm
Location: Pasir Gudang

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby lynadamia » Thu Jan 14, 2010 10:36 am

selalu kat umah tu...

Olive Oil : masak untuk tumis tomyam n sup dan salad dressing

dah try masuk sayur guna minyak ni.... hihihi x sodap, mcm lina cakap la.... sayur tu rasa minyak angin

Canola/Minyak Jagung : akak guna minyak smartbalance untuk goreng.
Image

-----------------------------
31 Mac :
15 April :
30 April :
15 Mei :
31 Mei :
lynadamia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 592
Joined: Wed Jul 15, 2009 11:32 am

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby syima » Thu Jan 14, 2010 11:01 am

minyak jagung, canola, bunga matahari.. i buat aper2 jer.. salad pon bole
olive oil .. kalau olive oil..i goreng juga.. tastes fine.. kekeke tapi setengah orang tak leh terima kot.. usually OO nie kalau nk masak kuahnyer mestila pekat.. cam sos tomato utk pasta.. tak a bau sangat kan..

i pakai minyak kacang kalau stir fry..sedap plak bau..
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby Ayong » Thu Jan 14, 2010 11:30 am

bagus jugak ada topic ni... mcm2 minyak ada rupanya kan...
Ayong
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 594
Joined: Tue Aug 25, 2009 3:24 pm

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby roy » Fri Jan 15, 2010 11:25 pm

jangan guna minyak lintah dah ler..... ;D
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wMjLE8z/]
Image
[/url]
roy
Full Member
Full Member
 
Posts: 218
Joined: Sat Jan 09, 2010 3:13 am

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby syima » Sun Jan 17, 2010 12:23 am

roy.. :crazy: :crazy: :crazy:
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby syima » Sun Jan 17, 2010 12:27 am

pernah dengar tak.. minyak spray? setengah orang buat low fat beli minyak spray..

skali spray dah siap spray utk satu periuk..sebab spray-nyer merebak..


nak beli brand..jangan beli sembarangan.

brand Fry Light ngan PAM ada alcohol..

ada satu tu.. Cooking Light (buatan South Africa) .. dan Sun Lico (Singapore).. murah tak murah jugala.. tapi tahan la.. kalau pakai 2 bulan.. Sun Lico ..RM8, CL tu RM13..

tapi kalau nak buat sendiri.. bole

beli botol spray macam tukang kebun pakai tu.. atau spray utk air seterika tu..

bubuh minyak + air.. 1:5 ( kalau pakai 1cwn minyak + 5 cawan air) jimat den!!

tapi.. i tak pakai air.. i ada affair dengan minyak..
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby syima » Sun Jan 17, 2010 12:29 am

contoh jer nie
Image
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby yanmie » Mon Jan 18, 2010 2:07 am

syima wrote:minyak jagung, canola, bunga matahari.. i buat aper2 jer.. salad pon bole
olive oil .. kalau olive oil..i goreng juga.. tastes fine.. kekeke tapi setengah orang tak leh terima kot.. usually OO nie kalau nk masak kuahnyer mestila pekat.. cam sos tomato utk pasta.. tak a bau sangat kan..

i pakai minyak kacang kalau stir fry..sedap plak bau..


yea yan sama cam syima...
User avatar
yanmie
Moderator
Moderator
 
Posts: 3330
Joined: Fri Apr 03, 2009 3:18 pm
Location: Klang, Selangor

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby addreiz41 » Tue Jan 19, 2010 10:16 pm

saya kalo wat 3/4 boil egg mkn ngan olive oil...
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w9vCbSc/]
Image
[/url]
addreiz41
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 85
Joined: Tue Jan 05, 2010 9:20 pm
Location: Terengganu

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby ladybirdz » Fri Jan 29, 2010 8:47 am

syima wrote:pernah dengar tak.. minyak spray? setengah orang buat low fat beli minyak spray..

skali spray dah siap spray utk satu periuk..sebab spray-nyer merebak..


nak beli brand..jangan beli sembarangan.

brand Fry Light ngan PAM ada alcohol..

ada satu tu.. Cooking Light (buatan South Africa) .. dan Sun Lico (Singapore).. murah tak murah jugala.. tapi tahan la.. kalau pakai 2 bulan.. Sun Lico ..RM8, CL tu RM13..
wanie penah tengok minyak spray ni kat cold storage ritu..tapi tak ngat jenapa apa...kekekeke
tapi kalau nak buat sendiri.. bole

beli botol spray macam tukang kebun pakai tu.. atau spray utk air seterika tu..

bubuh minyak + air.. 1:5 ( kalau pakai 1cwn minyak + 5 cawan air) jimat den!!

tapi.. i tak pakai air.. i ada affair dengan minyak..
ladybirdz
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 1535
Joined: Thu Oct 01, 2009 5:15 pm

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby deqlis » Fri Feb 19, 2010 11:09 am

yg deqlis tahu olive oil nie tak sesuai utk tujuan menggoreng..sebab bila terlalu panas dan kita makan jadi burden pada kesihatan diri kita balik..

so macam deqlis minyak ni deqlis guna last sekali.. atau klu bakar ikan..sapu sikit olive oil nie.. then bakar..

contoh jika masak rebus dulu...rasa nk minyak sikit 1 sudu kecil buh laa minyak ni...

deqlis tahu ni dari pakar dr zaiton sulaiman.. dia pernah terangkan kat deqlis...pasal minyak nie jgn kita salah guna..kdg2 kita dah ingat kita dah beli minyak yg terbaik..tp sebenarnya dah salah guna burden dirikita balik.. sebab khasiat olive oil nie bertukar pada perubahan suhu yg tinggi kepada sesuatu yg tak baik utk body kita..

yg plg baik utk menggoreng pada suhu tinggi nie adalah minyak kelapa dara.. itu yg deqlis ingat apa yg dia cakap.. x silap ada jual di Carrefour bhgn makann organik tue..
Image
deqlis
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 84
Joined: Mon Feb 01, 2010 11:36 am
Location: Bukit Jalil/Taman Equine/Puchong

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby nia65 » Tue Mar 09, 2010 4:58 pm

mama kurang tahu pasal minyak ni
tapi baru ni kena paksa masuk sessi informasi
ada pakar permakanan cakap pasal minyak
jangan ambil lemak trans, tepu
yang tepu ada 2 poli dengan mono
sabab dia tinggi LDL
ambil yang tinggi HDL
tu je yang dapat
yang lain tu tdo dlm dewan
nanti nak suruh dia orang bg nota tu
boleh upload kat cini
Image
User avatar
nia65
Full Member
Full Member
 
Posts: 246
Joined: Wed Aug 19, 2009 5:45 pm
Location: Terengganu

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby syima » Tue Mar 09, 2010 10:47 pm

minyak tepu tu minyak haiwan dan minyak tropical

minyak tak tepu tu yang poly n mono tu

btw.. i banyak makan lemak tepu :D
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby mizz_aurora » Tue Aug 17, 2010 3:15 pm

salam semua....
sy baru lg kt cni. info pon kurang psl bnd ni
kalo nak goreng ayam minyak apa yg sesuai?
minyak sawit mcm hi-calorie je
kalo nak buat sup/tomyam minyak apa lg yg sesuai selain olive oil?

thanks
Image
User avatar
mizz_aurora
Newbie
Newbie
 
Posts: 17
Joined: Mon Aug 16, 2010 12:45 pm

Re: Minyak jagung, olive oil, canola & mnyk bunga matahari

Postby malik80 » Mon Sep 06, 2010 3:07 pm

minyak apa pun sama aja kalori. Cuma beza dia ikatan kimia minyak tu.

Ada jugak dengar minyak olive ni tak sesuai untuk memasak lama. Tapi tengok kat wikipedia, tunjuk ok aja.

Minyak kelapa sawit pun ok.

minyak kacang tanah pun ok, tapi taktau nak cari mana.

Cooking spray pun taktau beli kat mana
malik80
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 367
Joined: Wed May 05, 2010 10:35 pm


Return to Resepi & Pemakanan Diet

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron