Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Kongsikan sebarang tips dan info diet yang anda tahu di sini.

Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Postby w.a.i » Wed Jan 23, 2008 11:53 am

Status berat seseorang boleh ditentukan dengan menggunakan pengukuran Indeks Jisim Tubuh (Body Mass Index) ataupun BMI. Cara pengiraan BMI :

 

BMI    =                          Berat (kg)
                            ______________________

                              Tinggi (m) x Tinggi (m)





Klasifikasi berat dengan pengukuran BMI :   

Kurang berat :  BMI kurang dari 20

Normal (berat badan unggul) : BMI antara 20 – 24.9

Berat badan berlebihan  : BMI melebihi 25.0

Pra-obes :  BMI 25.0 hingga 29.9

Obes Kelas 1 :  BMI 30.0 hingga 34.9

Obes Kelas 2 : BMI  35.0 hingga 39.9

Obes Kelas 3 : BMI melebihi 40.0


Walau bagaimanapun, formula ini tidak boleh digunakan jika anda:

1. Berusia kurang dari 18 tahun atau lebih 64 tahun
2. Mengandung atau menyusukan anak
3. Seorang ahli sukan yang aktif
Image
w.a.i
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 430
Joined: Thu Jan 17, 2008 11:12 am

Re: Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Postby w.a.i » Wed Jan 23, 2008 11:57 am

BMI (Body Mass Index) atau Indeks Jisim Tubuh merupakan satu piawai pengukuran bagi menentukan berat badan yang unggul. Secara amnya, seseorang yang tergolong dalam kategori terlalu gemuk atau obes akan mempunyai risiko tinggi untuk mendapat penyakit jantung,darah tinggi dan kencing manis. Berat badan unggul akan membuat anda kelihatan segak,rasa sihat dan bertenaga.

Timbanglah berat badan anda sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu. Ingat : Julat sihat ialah 20 hingga 25. Pengiraan BMI hanya diterima pakai jika anda berumur antara 18 hingga 64 tahun .Ini adalah kerana golongan dewasa mempunyai saiz dan komposisi yang lebih stabil. 
Image
w.a.i
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 430
Joined: Thu Jan 17, 2008 11:12 am

Re: Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Postby alicesona19 » Wed Jan 23, 2008 6:24 pm

saya dulu dah masuk kelas obes 1. sejak tekak kena ulcer hari tu dah masuk kategori pra-obes. kena usaha lebih lagi ni.
alicesona19
Newbie
Newbie
 
Posts: 12
Joined: Wed Jan 23, 2008 5:53 pm

Re: Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Postby w.a.i » Thu Jan 31, 2008 11:29 am

Takpe-takpe. Kayuh pelan-pelan sampai ke peringkat berat normal nanti o0
Image
w.a.i
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 430
Joined: Thu Jan 17, 2008 11:12 am

Re: Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Postby catzer » Wed Feb 06, 2008 4:04 pm

saya berada dlm pra-obes bulan lps tp bulan ni dah pada ideal weight,BMI= 24.6 kg/m2.

Ideal weight sy ialah 47kg, so kena turunkan lagi 7 kg.

Bleh check guna auto calculator kat sini :

http://www.halls.md/ideal-weight/body.htm
Image
User avatar
catzer
Global Moderator
Global Moderator
 
Posts: 176
Joined: Thu Jan 17, 2008 3:28 pm
Location: shah alam

Re: Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Postby adik_eikie » Sat Mar 01, 2008 4:01 pm

Your current Body Mass Index is  kg/m2


49.5

alahai.... banyaknyer angka tu kan? ni la eikie punyer !..
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wbijp4W/]
Image
[/url]
User avatar
adik_eikie
Newbie
Newbie
 
Posts: 37
Joined: Tue Feb 26, 2008 11:39 am
Location: Ganu Kiter

Re: Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Postby zuurraa » Thu Apr 22, 2010 4:08 pm

catzer wrote:saya berada dlm pra-obes bulan lps tp bulan ni dah pada ideal weight,BMI= 24.6 kg/m2.

Ideal weight sy ialah 47kg, so kena turunkan lagi 7 kg.

Bleh check guna auto calculator kat sini :

http://www.halls.md/ideal-weight/body.htm


Ideal Weight sy : 50kg.. (L) (L)
now 56kg :'( kene turunkan lg 6kg :knuppel2:
User avatar
zuurraa
Newbie
Newbie
 
Posts: 5
Joined: Thu Apr 15, 2010 12:10 pm
Location: selangor

Re: Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Postby Mida22 » Thu Sep 08, 2011 1:16 am

catzer wrote:saya berada dlm pra-obes bulan lps tp bulan ni dah pada ideal weight,BMI= 24.6 kg/m2.

Ideal weight sy ialah 47kg, so kena turunkan lagi 7 kg.

Bleh check guna auto calculator kat sini :

http://www.halls.md/ideal-weight/body.htm


Ideal weight saye 60kg... :D skarang 76kg..... :o
Mida22
Newbie
Newbie
 
Posts: 17
Joined: Mon Aug 22, 2011 10:57 pm

Re: Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Postby meister00 » Thu Sep 08, 2011 9:26 am

Mida22 wrote:
catzer wrote:saya berada dlm pra-obes bulan lps tp bulan ni dah pada ideal weight,BMI= 24.6 kg/m2.

Ideal weight sy ialah 47kg, so kena turunkan lagi 7 kg.

Bleh check guna auto calculator kat sini :

http://www.halls.md/ideal-weight/body.htm


Ideal weight saye 60kg... :D skarang 76kg..... :o



Mida ni tinggi eyh orangnyer?
PM me if u want to know more...

Meister Vearn
User avatar
meister00
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 1111
Joined: Sun Jan 30, 2011 10:32 pm

Re: Cara pengiraan BMI (Indeks Jisim Tubuh)

Postby Mida22 » Thu Sep 08, 2011 9:57 pm

meister00 wrote:
Mida22 wrote:
catzer wrote:saya berada dlm pra-obes bulan lps tp bulan ni dah pada ideal weight,BMI= 24.6 kg/m2.

Ideal weight sy ialah 47kg, so kena turunkan lagi 7 kg.

Bleh check guna auto calculator kat sini :

http://www.halls.md/ideal-weight/body.htm


Ideal weight saye 60kg... :D skarang 76kg..... :o



Mida ni tinggi eyh orangnyer?


Tinggi la jugak, tp xtinggi sgtla...huhu...
Mida22
Newbie
Newbie
 
Posts: 17
Joined: Mon Aug 22, 2011 10:57 pm


Return to Tips Dan Info

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest