Diari Aurelia : The Master Cleanser!

Anda sedang berdiet? Jom kongsikan catatan diet anda di sini.

Diari Aurelia : The Master Cleanser!

Postby aurelia » Fri Dec 03, 2010 8:32 pm

Salam semua,

Saya skg sedang melakukan program The Master Cleanser (MC) buat kali ke 3, dan kali ini berniat utk melakukannya selama 40 hari (insya allah). Buat yg belum mengetahui apa tu MC, boleh baca post saya tentang MC di SINI. Saya akan post progress saya dlm thread ni dari masa ke semasa. Sebarang perubahan berat akan saya post setiap 5 hari sekali. Saya skg berada pd hari ke 3. Saya akan post apa yg berlaku pd hari pertama, dan seterusnya.

Di bawah ialah measurement saya.

Height: 5' 0
Current Weight (CW) : 132 Lbs
Target Weight (TW) : 92 Lbs (or lesser)
Intended Days Of MC (IDOMC) : 40 Days
Overall Weight To Lose (OWTL) : 40 Lbs

Bahan2 yg saya gunakan utk melakukan MC ialah:

Air tebu
Lemon
Cayenne pepper
Laxative Tea (Lax tea)


(L)
Last edited by aurelia on Sun Jan 22, 2012 2:18 am, edited 5 times in total.
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Fri Dec 03, 2010 8:32 pm

DAY 1

Hari pertama (pagi), saya lakukan SWF, tapi tak mampu nak habiskan semua, terpaksa buang kira2 200 ml. Rasa pening & loya. Dah serik nak buat SWF lagi pasni. So akan ganti dgn Lax tea, pagi & malam. Hari pertama berlalu dgn baik, alhamdulillah. Tak la rasa lapar sgt. ^-^
Last edited by aurelia on Fri Dec 03, 2010 8:44 pm, edited 1 time in total.
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Fri Dec 03, 2010 8:34 pm

DAY 2

Dapat period hari ni, so bangun pagi2 terus stomach cramp. Tak ambil the pink panadol, tapi guna tradisional way, letak air botol panas atas perut, alhamdulillah lepas kira2 1 jam, dah sembuh. Takde apa2 yg sukar hari ni, semuanya berjalan dgn lancar. ;)
Last edited by aurelia on Fri Dec 03, 2010 8:44 pm, edited 1 time in total.
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Fri Dec 03, 2010 8:44 pm

DAY 3

Hari ni adalah hari yg sukar bagi saya, 3 kali terpaksa bangun utk ke tandas sebab semalam minum Lax tea. Hari ni sibuk uruskan errands. Kena berkejar ke sana ke mari, tempat jauh2 pula tu. Kejap Putrajaya, kejap Wangsa Maju, kejap Damansara... lotih macik! :erk: Nasib baik ada bawa my sugar cane juice, bolehlah minum waktu terasa lapar & haus... (L)

Hari ni juga rasa lapar & perut berbunyi. Kawan pula asyik offer kuih kosui & kuih pisang... adeh.. dugaan sunggoh! Nasib baik dpt mengatasinya. o0 Tapi balik rumah rasa penat. Tak pasti lagi besok nak pegi keje atau tak. ::)

Masih lagi ada 2 gelas cane juice yg nak diminum. Lepas tu nanti akan minum Lax tea pula sebelum tidur. Ada lagi 2 hari utk saya update perkembangan berat terkini. Stay tune! :cool:
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Sun Dec 05, 2010 12:11 am

DAY 4

Hari ke 4 berjalan dgn lancar tanpa sebarang masalah. Harap2 lidah akan kembali berwarna pink tak lama lagi, menandakan proses detoksifikasi telah berjaya. Hari ini gunakan elliptical bike selama 45 minit, feel good & great after. Esok akan update weight ticker, harap2 berat tak turun dgn cepat sebab masih perlu lalui tempoh yg panjang utk proses detoksifikasi.

Kpd yg beranggapan bahwa ini adalah program ekstrim, sila baca dulu buku The Master Cleanser dari Stanley Burroughs sebelum memberi komen atau sekurang2nya buat research tentang apakah sebenarnya The Master Cleanser sebelum anda membuat kesimpulan.

Onto day 5 tomorrow! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Sun Dec 05, 2010 10:58 pm

DAY 5

Hari ke 5 berjalan dgn lancar. Tak sempat melakukan sebarang senaman utk hari ini, so nampaknya tomorrow harus gandakan senaman to compensate for today. Nampaknya terdapat perubahan pada measurement. Inner Thighs dari 25, turun ke 23.5. Waist belum ada perubahan. Manakala details berat adalah seperti berikut:

Current Weight (CW) : 123.4 Lbs
Weight Lost (WL) : 8.6 Lbs
Target Weight (TW) : 92 Lbs (or lesser)
Overall Weight To Lose (OWTL) : 31.4 Lbs

Another 35 more days to go! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby berry » Mon Dec 06, 2010 12:19 am

salam..wow..byk turun tu..kirenye wat mc memg xambil makanan ape2 except pg ng malam minum lax tea jela erk?air tebu tu yg mcm jual kt tepi jalan ke?interested nak tau sebb nak try wat..
berry
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 75
Joined: Mon Feb 18, 2008 8:57 am

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Mon Dec 06, 2010 12:17 pm

berry wrote:salam..wow..byk turun tu..kirenye wat mc memg xambil makanan ape2 except pg ng malam minum lax tea jela erk?air tebu tu yg mcm jual kt tepi jalan ke?interested nak tau sebb nak try wat..


Hi Berry, erk, banyak turun ke, hehe.. badan i ni mmg cpt naik & cpt gak turun beratnya.. so org mcm i kena hati2 apa yg i mkn & mesti rajin bersenam, klu x badan mcm dipam2... :D

Klu nak buat MC ni, i bgtau camna nak buat yer...

Bahan2 yg diperlukan ialah

Air tebu (fresh, tanpa gula - ada jual kat gerai tepi2 jalan)
Lemon (atau Lime - organik, klu blh, klu x blh, beli biasa punya)
Cayenne pepper powder (ni mesti organik)
Laxative Tea (Lax tea) - (ni pun klu blh mesti organik/herba)
Sea Salt (Mesti organik & BUKAN iodize)

Sekiranya tidak ada air tebu?

Anda boleh gantikan air tebu dgn Maple Syrup Grade B (MS), Agave Nectar (AN), atau Black Strap Molasses (BSM), yg biasanya boleh didapati di pasaraya atau mana2 kedai organik. Tapi formula yg ideal ialah air tebu.

Sekiranya anda gunakan MS, AN atau BSM, maka anda memerlukan kira2 1.7 liter PURE WATER (Distilled water adalah yg terbaik, jika takde, filtered water pun blh, asalkan BUKAN tap water!).

Sukatan yg diperlukan

10 oz pure water (1 gelas)
2 sudu besar MS, AN atau BSM
2 sudu besar Lemon/Lime
1/10 sudu teh atau secubit Cayenne pepper

Semua bahan2 ini hendaklah dicampur dlm 1 gelas & diminum setiap saat anda merasa lapar (tak lapar pun kena minum juga). Minum 6-8 gelas air Lemonade ini setiap hari. MINIMUM hari yg mesti dibuat sekiranya nak lakukan MC ialah 10 hari. Kenapa 10 hari? Sebab dlm tempoh 10 hari inilah, air Lemonade tadi akan membersihkan kolon/usus dan kesemua organ2 dalaman badan yg mana proses ini dipanggil sebagai proses detoks.

Pada hari ke 11, anda tak boleh terus makan, sebab nanti perut akan mengalami kejutan. Anda harus perkenalkan makanan secara perlahan2, kpd perut anda semula. Jadi, sepanjang hari ke 11, minumlah fresh orange sahaja.

Pada hari ke 12, anda boleh minum fresh orange & makan sup sayur (SAHAJA!). Malamnya ambil sup sayur tadi atau panaskan jer sup (ambil sedikit sayur2an dari sup tadi jika nak). Tapi jgn masak atau makan sebarang sup dari tin (canned soup).

Pada hari ke 13, sama juga mcm hari ke 12, cuma sebelah mlm blhlah ambil buah2an dan salad jika mahu.

Pada hari ke 14, barulah blh mkn kembali secara normal. o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Mon Dec 06, 2010 12:31 pm

Utk anda yg nak gunakan air tebu pula (klu guna air tebu, tak perlu lagi guna pure water sebab air tebu tu menggantikan pure water tadi), sukatan adalah sama seperti sukatan bagi mereka yg menggunakan MS, AN atau BSM.

Sukatan Bahan2

Air tebu - 10 oz utk 1 gelas
Lemon - 2 sudu besar setiap 1 gelas
Cayenne pepper powder - 1/10 sudu teh atau secubit/ikut rasa utk setiap 1 gelas (klu bnyk sgt, nanti minuman jadi pedas, x best pula :crazy: )
Laxative Tea - 1 cup/gelas (air jgn bnyk sgt, nanti xde efek pula)
Sea Salt - 2 sudu teh dicampur dgn 1 liter air (suam atau sejuk, tapi biasanya lebih baik la suam, senang sikit nak minum) - minuman ini dipanggil Salt Water Flush (SWF)

Cara2 melakukan MC

Malam sebelum melakukan MC (esok pagi) buat kali pertama, ambil 1 cup Lax Tea tadi sebelum tidur. Tujuannya utk membuatkan perut menjadi lawas supaya senang membuang pagi esok.

Hari pertama, sebaik saja bangun dari tidur, minum SWF tadi dgn perut kosong. Kita akan ke tandas utk membuang selepas kira2 30 minit -1 jam kemudian. Mcm saya, kekerapan ke tandas selepas tu ialah kira2 10 kali sehari. :lol: Sekiranya walaupun selepas ambil SWF, perut kita tidak meragam (ni tandanya perut anda kebal ::) ), sila tambahkan atau kurangkan sukatan Sea Salt. Ini anda sendiri kena buat eksperimen la sebab setiap org mengalami efek yg berbeza oleh SWF. Mcm saya, 1st time buat MC saya guna 2 sudu besar sebab perut saya agak kebal :erk: .

Sekiranya kekerapan ke tandas memberi satu masalah buat anda, atau tekak anda tak boleh terima SWF ni (mcm saya :-\ ), maka anda bolehlah gantikan SWF ni dgn Lax tea. Bermakna, anda kena ambil Lax tea ni siang & malam.

Setelah kira2 30 minit - 1 jam anda ambil SWF atau Lax tea, maka bolehlah anda ambil Lemonade atau air tebu tadi. Ingat, 1 gelas adalah bersamaan dgn 10 oz air tebu/Lemonade. Kesemuanya ada 60 oz, maka ada 6 gelas dalam sehari. Blh juga klu nak tambah sampai 8 gelas atau lebih. :cool:

P.S SWF ni dilakukan tak kiralah jika anda guna air tebu ataupun MS, AN, BSM. Dan boleh gantikan ke Lax tea jika tak nak guna SWF (tak kira anda guna air tebu, AN, MS atau BSM).
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Mon Dec 06, 2010 12:52 pm

Ramai org sangka, bahwa diet yg sebenar ialah diet mcm tu jer, tanpa proses detoks. Ini tanggapan yg tidak tepat sebenarnya. Proses diet yg betul ialah dgn terlebih dahulu membersihkan usus/kolon, dan semua organ2 dalaman badan yg lain. Ini kerana, bakteria/parasit yg tinggal dlm usus/kolon & bahagian2 organ yg lain akan menggagal/melambatkan proses diet itu sendiri. Anda dietlah mcmana sekali pun, result bagus pun tidak bermakna sekiranya organ dalaman anda kotor, terutama usus/kolon. Ini kerana nutrien yg anda ambil sewaktu proses diet tidak dapat diserap sepenuhnya sewaktu proses diet.

The Master Cleanser ni adalah program DETOKS, di mana ia membersihkan organ2 dalaman tubuh yg mana secara tidak langsung, menyembuhkan penyakit2 seperti kencing manis, darah tinggi, kolesterol, etc...

Secara tidak langsung, ia juga menurunkan berat badan kpd anda yg overweight (lebih berat badan) dan menambah berat badan, kpd anda yg underweight. Jadi program ini sebenarnya 2-in-1. Detoks DAN Diet, walaupun tujuan utamanya ialah utk Detoks. Program ini bagus utk KESIHATAN kita, dan disyorkan melakukan Master Cleanser ni 3-4 kali setahun (lebih kerap boleh dilakukan utk anda yg mempunyai masalah kesihatan).

Cuma rakyat Malaysia ni ramai yg salah anggap terhadap program ni & mengatakan ia program ekstrim, dan tidak ada kebaikan melakukannya. Tapi para pengguna MC yg berada di seluruh dunia telah ramai yg melakukan program ini & mendapat kebaikan yg jauh lebih bermanfaat. Ada penagih alkohol, rokok, dadah, sembuh dari ketagihan setelah melakukan program detoks ini (detoks ialah program membersihkan segala racun dah kotoran dari dalam tubuh).

Jadi kpd anda yg mahu tahu lbh lanjut tentang MC, blhlah dptkan buku The Master Cleanser hasil tulisan pengasasnya, the late Mr Stanley Burroughs. o0
Last edited by aurelia on Tue Dec 07, 2010 1:41 pm, edited 2 times in total.
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby berry » Mon Dec 06, 2010 1:17 pm

oo..sudah paham..mungkin sy akan gunakan lax tea minum pg+malam coz xjumpe sea salt kat sini..lax tea mcm detox tea tu boleh kan?will try this tomorrow..=)
berry
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 75
Joined: Mon Feb 18, 2008 8:57 am

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Mon Dec 06, 2010 6:47 pm

berry wrote:oo..sudah paham..mungkin sy akan gunakan lax tea minum pg+malam coz xjumpe sea salt kat sini..lax tea mcm detox tea tu boleh kan?will try this tomorrow..=)


Lax tea yg mcm NH Detoxslim tu, yg ada contain senna. Ataupun sebarang teh herba yg membolehkan kita lancar membuang.

Nak start esok? Cepatnya... tak nak buat persediaan mental dulu ke? Bukan apa, takut u terburu2 nak buat, nanti tak larat nak bawa... coz langsung xleh makan apa2 (walau sedikit pun) selama minimum 10 hari. Terus-terang ckp, program MC ni bukan sebarang org blh buat, dugaannya sgtlah kuat... disiplin kena tinggi & telinga kena tebal (sebab org pasti akan kritik kaw2 punya). Org Mesia susah nak bagi motivasi dlm program2 mcm ni. ::)

Tapi klu betul u nak start esok, i ucapkan Selamat Berjaya, bukalah Diari, blh kita bagi motivasi sesama. All the best & good luck! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Tue Dec 07, 2010 12:04 am

DAY 6

Alhamdulillah, hari ni berjalan lancar tanpa banyak masalah. Cuma kerap ke tandas berbanding hari2 sebelumnya (padahal minum air sama jer banyak setiap hari :laugh: ). Hari ni ingatkan nak berjogging, tapi hujan pulak kat luar, terpaksa tukar senaman ke indoor - buat several sets of crunches, lunges, squats & some arms exercises as well. Wah, penatnya & mencabar sunggoh! Lebih susah dari buat elliptical! :-\

Tapi senaman tetap akan diteruskan juga paling kurang 4 kali seminggu, minimum 30 minit sehari. Harap2 esok tak hujan lagi, berharap sgt dpt kuar jogging - kena variasikan senaman, tak boleh bergantung hanya kpd elliptical bike semata2.

Air tebu hari ni tak sebagus air tebu sebelum2nya. Hari ni air tebu kurang manis dari yg selalu & kuantiti pun kurang juga. Hmm... nampaknya esok kena pastikan dpt air tebu tua mcm biasa & properly packed. Lagi 4 hari dah nak update ticker lagi. Cepat betul masa berlalu. Well, i'm done for today, and now off to take my Lax tea then call it a day! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby rasidah_m » Tue Dec 07, 2010 1:21 pm

aurelia, air tebu selalu petang jualkan...

So letak kat peti dulu la ye baru guna...atau Aurelia beli terus guna ke
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wP9boQy/]
Image
rasidah_m
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 84
Joined: Sat Oct 31, 2009 9:23 am
Location: shah alam

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby babyghost » Tue Dec 07, 2010 1:32 pm

hi babe..

So far, i baca u sihat2 mjalankan hari2 mc...moga2 dpt la sampai ke hari ke 40. I jarang2 on9 tu sbb jarang jenguk thread u ni..i suka baca diary u sbb tsusun. Anyway, tahniah sbb dah bjaya mengurangkan inches badan u..jgn lupa bersenam la babe.biar cpt lagi turun berat tu n minum air byk2 utk boost ur metabolisme bdn..good luck!
babyghost
Newbie
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Fri Jul 30, 2010 11:36 am

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Tue Dec 07, 2010 1:35 pm

rasidah_m wrote:aurelia, air tebu selalu petang jualkan...

So letak kat peti dulu la ye baru guna...atau Aurelia beli terus guna ke


Ha'ah, ada jual kat tepi2 jalan tu. Tapi make sure diorg tak campur dgn gula ler, coz kdg2 ada gak penjual yg campur air tebu tu dgn gula pastu diorg tambah air jer, nak untung lebih. Klu nampak penjual tu squeeze air tebu fresh depan kita, lagi bagus, so kita tau itu mmg air tebu ori. Klu blh, dptkan air tebu tua, coz klu yg muda x berapa manis sgt. Mcm saya, saya beli air tebu tua (cukup manis), lepas tu saya akan tambah air separuh - ngam2 cukup 6 gelas, utk minum sehari.

Air tebu tu kemudian saya akan masukkan dlm botol pastu letak dlm freezer (tempat simpan ikan/daging). Bila time nak guna, baru saya keluarkan. Klu letak air tebu kat tempat botol air, air tebu akan jadi masam sebab tak tahan lama. So better simpan dlm freezer, dan ia akan tahan kira2 3-5 hari. :cool:
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Tue Dec 07, 2010 1:48 pm

babyghost wrote:hi babe..

So far, i baca u sihat2 mjalankan hari2 mc...moga2 dpt la sampai ke hari ke 40. I jarang2 on9 tu sbb jarang jenguk thread u ni..i suka baca diary u sbb tsusun. Anyway, tahniah sbb dah bjaya mengurangkan inches badan u..jgn lupa bersenam la babe.biar cpt lagi turun berat tu n minum air byk2 utk boost ur metabolisme bdn..good luck!


Howdy bg, how are u? Semoga sehat2 & makan besar waktu Krismas! Me tak boleh makan besar, sebab masih on MC, hehe.. me so far so good, everyday energy maintain mcm biasa, dan masih blh buat senaman... contrary to what ppl believe, that klu x mkn apa2 nanti blh mati... :lol: thanks for ur wishes & hope i'll see u on day 40! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby rasidah_m » Wed Dec 08, 2010 12:10 pm

huhuhu tak jumpa2 idah cari cayenne pepper ni :erk: ...
ada nama lain ke selain nama ni ???
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wP9boQy/]
Image
rasidah_m
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 84
Joined: Sat Oct 31, 2009 9:23 am
Location: shah alam

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Wed Dec 08, 2010 9:03 pm

rasidah_m wrote:huhuhu tak jumpa2 idah cari cayenne pepper ni :erk: ...
ada nama lain ke selain nama ni ???


Erk... cayenne pepper tu klu nama melayunya, serbuk cili kot? X berapa pasti pula, coz klu u pegi kedai organik, pasaraya (mcm Giant/Tesco), atau kedai India yg ada jual cili/curry, biasanya diorg mmg tau la apa tu Cayenne pepper.

Ni selalu org guna dlm masakan. Benda ni perlu sebab ia melancarkan peredaran darah, meninggikan metabolisma (supaya senang membakar lemak) & bnyk lagi kebaikan2 lain yg kurang diketahui umum.

Rupa dia mcm dlm gambar kat bawah.


Image
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Wed Dec 08, 2010 9:13 pm

DAY 7

Hari ni hujan lagi... tak dpt nak bereksesais kat luar bersama kucing2 kesayangan... :( apa boleh buat, terpaksa tgk besok la pula. KL ni hari2 hujan. 6 hari hujan, 1 hari jer cerah, mcmana nak jogging kat luar mcm ni... :o

Anyway, i'm grateful coz at least i'm still breathing for another day, itu yg penting. (L) Masa terlalu cepat berlalu, pejam celik pejam celik, dah seminggu. Mcm baru semalam start MC. Hari ni dah seminggu... tak lama lagi dah tahun baru...

Pagi ni Lax tea memberi kesan yg paling cepat dirasakan. Baru minum Lax tea, lepas tu setengah jam kemudian terus ke toilet. Mmg cepat sungguh kesan pagi ni, x tau adakah ia disebabkan i guna filtered water? Esok i akan buat eksperimen sekali lagi. Klu sama juga, maknanya filtered water tu lebih baiklah kot kesannya berbanding bottled water mcm RO.

On to my last glass of cane juice, lepas tu Lax tea, then off i go to sleep. Good nite everyone! :cool:
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby rasidah_m » Thu Dec 09, 2010 2:24 pm

kalau serbuk cili banyak la.....hehehe...penat idah cari....nak diet ni...
Hari ni idah pun minum jus orange je...

Preparation..nanti boleh join aurelia la....tapi 10 days je la...
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wP9boQy/]
Image
rasidah_m
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 84
Joined: Sat Oct 31, 2009 9:23 am
Location: shah alam

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Thu Dec 09, 2010 6:19 pm

rasidah_m wrote:kalau serbuk cili banyak la.....hehehe...penat idah cari....nak diet ni...
Hari ni idah pun minum jus orange je...

Preparation..nanti boleh join aurelia la....tapi 10 days je la...


Jangan ler beli serbuk cili yg bukan cayenne pepper, kang lain plak jadinya... :D pegi jer kat memana kedai org India, diorg biasanya mmg ada jual benda ni. Ckp jer, nak cayenne pepper. Kat pasaraya pun ada. Tpi klu dpt beli kat kedai organik, lagi bagus.

Sebenarnya klu nak buat crash diet, mmg blh minum air tebu tu jer utk 10 hari. Ia dipanggil Sugar Cane Juice Fast. Tapi klu takde cayenne pepper & lemon/lime, diet tu nanti tak berapa maksimum kesannya, sebab Lemon ni berfungsi sebagai anti-bakteria yg kuat. Ia membunuh bakteria2 yg ada dlm badan. Ia juga ada vitamin A & C. Ada niacin & juga tiamin dlm kuantiti kecil. Jadi ia mmg perlu utk memperbaiki organ dalaman tubuh.

Bila organ dalaman badan bersih, maka proses diet akan menjadi lancar & ia akan memberikan kesan terbaik kpd diet - berat badan akan menjadi lebih stabil & menjadi seperti yg diharapkan. Sebab itu kena bersihkan organ dalaman dulu, bunuh bakteria yg ada dkt dlm tu seblm melakukan sebarang diet. Klu tidak, diet kurang berkesan. Berat mgkn turun, tapi ia tidak memberikan kesan yg maksima. Dan tak mustahil, berat badan akan naik semula selepas itu.

P.S Saya tak galakkan Orange Juice Fast atau Water Fast utk jangka waktu yg lama, sebab water fast takde vitamin atau mineral yg diperlukan oleh tubuh. Manakala orange juice yg dijual di pasaraya tu pula dah bercampur dgn bahan kimia. Tapi bahan2 utk MC ni blh dikatakan semuanya organik. o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Fri Dec 10, 2010 1:30 pm

DAY 8

Semalam tak sempat nak update utk day 8. Hujan juga semalam, tapi lepas hujan berhenti, dpt la buat eksesais kat luar selama setgh jam, termasuk lunges, squats, crunches, jogging, step-up... pastu sambung lagi setengah jam indoor, buat elliptical. Peluh keluar mcm kena hujan. :o

Memula jogging rasa penat. Tapi bila buat 2nd round, tetiba badan rasa mcm ringan jer, mcm nak teruskan berlari, tapi dah gelap, lampu luar pun takde. Hopefully klu hari ni tak hujan, blh la pegi jogging lagi. Best pula rasanya. o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Fri Dec 10, 2010 11:20 pm

DAY 9

Hari ni bnyk pula minum air tebu, dah minum tapi masih lapar lagi, walaupun tak la lapar sgt... hehe.. Hari ni tak dpt eksesais, peha masih agak sakit. Hopefully by tomorrow dah boleh eksesais. Tomorrow will update my ticker, tapi rasanya berat tak turun banyak, sebab banyak hari tak eksesais... anyway, dah amik Lax tea for tonite.. so skg nak minum plain water, then off i go to sleep.. good nite everyone! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby 0Meya » Sat Dec 11, 2010 3:05 am

haaa....MC ni mcm gud idea for gud & strong people la...sy nak try jgk...cume skrg ni tgh musim kuliah...tunggu winter breakla...bleh wat time tu....hope sgt dpt kuat mcm aurelia...btw,i'm now kt egypt..sugar cane juice yg ori mmg mudah & murah sgt2 nk dpt kt sini...lemon pon melambak sbb mmg org2 arab ni gune lemon sbg bhn mskn utame...cume x sure plk Cayenne pepper yg organik ade ke x kt sini...if serbuk cili diorg mmg ade...tp konpem x dpt gi kuliah if amek yg tu...sbb dulu penah try wat sambal telor time 1st raye kt sini,then mmg x beraye la satu umah kt sini...well,juz nk share je..huhu...
sy mmg nak diet...cume skrg ni baru nak mule x mkn nasi...amek ikan,oat dll....
tp nk try gak MC ni....

erm..lg satu...nak tanye psl sea salt...kt supermarket ade x jual?ke garam masak bese tu je..?Lax tea tu plk,if beli kt pharmacy ade x?amek je ape2 tea yg bleh lawas kn pembuangan kite ke?or mesti ade word Laxative tea..?
k..thnx for sharing..
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wQzg33n/]
Image
[/url]


...:::A New Day Has Come :::...
User avatar
0Meya
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 329
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:50 am
Location: Mansoura,Egypt

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Sat Dec 11, 2010 3:39 pm

0Meya wrote:haaa....MC ni mcm gud idea for gud & strong people la...sy nak try jgk...cume skrg ni tgh musim kuliah...tunggu winter breakla...bleh wat time tu....hope sgt dpt kuat mcm aurelia...btw,i'm now kt egypt..sugar cane juice yg ori mmg mudah & murah sgt2 nk dpt kt sini...lemon pon melambak sbb mmg org2 arab ni gune lemon sbg bhn mskn utame...cume x sure plk Cayenne pepper yg organik ade ke x kt sini...if serbuk cili diorg mmg ade...tp konpem x dpt gi kuliah if amek yg tu...sbb dulu penah try wat sambal telor time 1st raye kt sini,then mmg x beraye la satu umah kt sini...well,juz nk share je..huhu...
sy mmg nak diet...cume skrg ni baru nak mule x mkn nasi...amek ikan,oat dll....
tp nk try gak MC ni....


Cayenne pepper selalunya mmg organik. Ada jual kat pasaraya2, kat kedai org India, dan kat kedai organik. Mcm yg i dah jelaskan sebelum ni, ada sebab kenapa cayenne pepper tu penting dlm MC. Cuba selak post i yg lepas2. Tanpa cayenne pepper, tak jadi MC. Cayenne tu salah satu bahan utama. WAJIB ada. Tapi nak pakai sikit jer... dlm secubit gitu, sebab dia pedas klu letak bnyk2. ;)

0Meya wrote:erm..lg satu...nak tanye psl sea salt...kt supermarket ade x jual?ke garam masak bese tu je..?Lax tea tu plk,if beli kt pharmacy ade x?amek je ape2 tea yg bleh lawas kn pembuangan kite ke?or mesti ade word Laxative tea..?
k..thnx for sharing..


Sea salt tu BUKAN garam masak, tapi garam ORGANIK yg BUKAN IODIZED. Ia hanya dijual di kedai2 organik atau kat bahagian organik dlm pasaraya besar. Ia adalah garam yg tidak dicampurkan dgn sebarang bahan chemical, bukan mcm garam masak tu yg ada iodin. Klu x jumpa sea salt organic ni, skip jer. Amik jer Lax tea siang & mlm.

Yup, Lax tea ialah sebarang teh herba yg boleh melawaskan pembuangan. Biasanya ia mengandungi bahan bernama Senna. Klu kat US, ramai org ambil Smooth Move tea. I'm sure Egypt pun ada Lax tea diorg sendiri. Klu blh, ambil Lax tea berasaskan herba yg tidak mengandungi sebarang bahan pengawet/additional preservative. Mcm i, i guna NH Detoxslim & BioZ Niu Slim.

Err, nak buat MC time winter ke? Saya tak galakkan nak wat MC time winter coz bila winter, badan kita akan jadi lebih sejuk dan kita perlukan kepanasan utk warmkan badan. MC takkan dpt beri kita kepanasan ni. Menurut org2 barat yg buat MC time winter, diorg biasanya mudah terkena cold bila buat MC time winter. Badan kurang immune. Time winter perlu ambil bnyk benda2 yg blh panaskan badan mcm sup, kopi panas, etc... Tapi ini pendapat i jer la. Buatlah apa yg u rasa terbaik utk u yer. o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby 0Meya » Sat Dec 11, 2010 10:54 pm

erm..thnx..byk info dpt....
cume,actually skrg ni mmg dh strt masuk winter...huhu...kene pospond la...tq k.....
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wQzg33n/]
Image
[/url]


...:::A New Day Has Come :::...
User avatar
0Meya
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 329
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:50 am
Location: Mansoura,Egypt

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Sat Dec 11, 2010 11:06 pm

DAY 10

Hari ni dpt bersenam selama kira2 45 minit indoor - crunches, lunges, squats, elliptical & senaman seluruh badan. Baru jer menghabiskan last glass of cane juice. Alhamdulillah, tak pula terasa lapar walaupun buat senaman. (L) Berat tak turun banyak, cuma 1 kg, sebab bnyk hari saya missed workout. IT masih sama, tapi waist ada perubahan.

Waist: 31 inches
Current Weight (CW) : 121.3 Lbs
Weight Lost (WL) : 10.7 Lbs
Target Weight (TW) : 92 Lbs (or lesser)
Overall Weight To Lose (OWTL) : 29.3 Lbs

Another 30 more days to go! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Sun Dec 12, 2010 11:14 pm

DAY 11

Wah, dah masuk day 11, cepat sungguh masa berlalu. Hari ni tak buat sebarang eksesais, rehatkan diri. Esok baru sambung balik. Tadi rasa lapar, almost takde tenaga, tapi lepas minum cane juice, bertenaga semula - ;D Masih ada kira2 1 gelas lagi utk diminum. Sdg memerhatikan perkembangan lidah yg masih yellow-coated, bila agaknya nak tukar ke pink. ::)

Perut makin lama makin kempis, weight still stay at 55kg. Another 13kg to shed off within another 29 days. Tomorrow is another day to tackle! :cool:
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Mon Dec 13, 2010 9:51 pm

DAY 13

Alamak, baru perasan hari ni ialah 13hb. Since i started my MC on December 1st, maknanya hari ni sepatutnya dah hari ke 13, bukan hari ke 12! So mana pegi 1 hari, camne boleh hilang?? Musykil sungguh! Blh hilang pula! :lol: Adeh, lawak tol... ;D

Nampaknya saya dah terlupa mengupdate 1 hari. Tak taulah mana yg saya termiss. Anyway, hari ni yg sebenarnya ialah hari ke 13 saya buat MC, esok dah masuk hari ke 14, maksudnya genaplah 2 minggu esok. Huh, mcm tak sangka, saya blh stay sampai 14 hari tanpa makan apa2! :o Nampaknya badan manusia ni mmg blh adapt la... betul la teori yg mengatakan manusia blh hidup walaupun tanpa makan, tapi manusia tak boleh hidup tanpa minum. Nampaknya minum tu jauh lebih penting drpd makan.

Tengahari tadi curi2 tgk apa my sis masak under tudung saji, nampak ikan goreng & mangga, pastu nampak sup sayur sawi ngan udang dlm kuali, mak aiii... rasa mcm nak jer makan... it was so tempting... :D nasib baik tak menipu! (L)

Hari ni saya dpt buat whole body workout sekitar 45 min indoor. Senaman biasa, crunches, lunges, squats, arms, elliptical, dan baru try buat push-up 20 kali on sofa. Ok gak la buat permulaan. Maybe klu selalu buat, lama kelamaan ia akan menjadi lebih mudah. Well, tadi dah minum Lax tea yg dicampur dgn sedikit Agave Nectar. Not bad rasanya, but not sure if it will give the same effect or not. Will find out tomorrow.

Nite-nite all! o0


P.S Baru cek pos awal, rupanya utk DAY 4, saya update pada 5 Dec, sdgkan sepatutnya saya update pada 4 Dec, barulah ngam. Apa blh buat, nasi dah jadi bubur. Teruskan ajerlah. ::)
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Tue Dec 14, 2010 10:50 pm

DAY 14

Wah, hari ni dah masuk hari ke 14, maknanya dah 2 minggu saya melakukan program MC ni. Sungguh tak disangka, dpt bertahan sehingga hari ke 14! :lol: Hari ni rasa lapar, terbayang mcm2 makanan mcm nasi ayam, satay, kuih2... tapi bukanlah saya nak sgt makan benda2 ni pun, cuma sebab lapar. Klu lapar, semua pun nak makan. :D

Hari ni berehat dari melakukan sebarang senaman. Esok sambung balik senaman. Ada lebih segelas cane juice lagi nak habiskan, dan kemudian secawan Lax tea mcm biasa. Energy tetap tip top, tak pun rasa lemah2. Saya positif yg saya akan dpt turunkan berat badan ke 42kg sebelum 40 hari ini berakhir. Insya allah. (L)
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aullea » Wed Dec 15, 2010 11:54 am

wowwwww!! kagum!
14 hari tanpa makan apa-apa..
kuat betul semangat resist temptation tuuuu!!!
cayalah..
1st GOAL 79.9kg - Achieved 10 Mei 2011

Postnatal 84.6kg - Start 17 July 2012
User avatar
aullea
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 3008
Joined: Mon Mar 30, 2009 9:17 pm

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Thu Dec 16, 2010 12:41 am

aullea wrote:wowwwww!! kagum!
14 hari tanpa makan apa-apa..
kuat betul semangat resist temptation tuuuu!!!
cayalah..


Thank you aullea (nama dekat2 nak sama kita ni ;D ). Semoga u pun berjaya juga mencapai target weight u. Chaiyok chaiyok! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Thu Dec 16, 2010 12:48 am

DAY 15

Hari ni mcm tak larat nak habiskan sgt cane juice, tapi gagahkan diri juga utk habiskan, takut badan dehydrate pula. Hari ni buat workout abt 45 mins mcm biasa, tambah sprint & jogging. Pagi tadi walaupun tak amik sebarang Lax tea, tapi masih tetap membuang. Err... black mucous is all i can see. Kotor betul kolon ni. :erk:

I think i have hit a plateau. Weight stuck at 55kg. Nampaknya perlu lakukan sesuatu utk bagi ia bergerak semula. Terpaksa pegi gym & buat weight lifting klu mcm ni. Ada lagi 13kg nak buang ni. Well, tomorrow is another day. Lagi 15 hari, maka genaplah 30 hari buat MC! Way to go! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Thu Dec 16, 2010 8:31 pm

DAY 16

Hari ni tiada workout yg dilakukan, lepas balik kerja terus terlelap kejap, semalam tak cukup tidur. Cane juice masih ada 2 gelas lagi nak dihabiskan, rasa susah pula nak habiskan sebab rasa full jer. Lax tea pun belum amik.

Ni adalah latest stat setakat hari ni. Nampaknya penurunan berat agak lambat. Will see how it goes in a few days time. Tomorrow akan tukar senaman ke Zumba pula. o0

IT: 23 inches
W: 30 inches
CW : 119 Lbs
WL : 13.0 Lbs
TW : 92 Lbs (or lesser)
OWTL : 27.0 Lbs
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby 0Meya » Fri Dec 17, 2010 4:06 am

aurelia x rase lapar ke?
or sakit kepale?
sy nk try tp x ready lg...huhu..
so far skrg ni pose n x amek nasi...

[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWT6SYw/]
Image
[/url]
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wQzg33n/]
Image
[/url]


...:::A New Day Has Come :::...
User avatar
0Meya
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 329
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:50 am
Location: Mansoura,Egypt

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Fri Dec 17, 2010 9:32 am

0Meya wrote:aurelia x rase lapar ke?
or sakit kepale?
sy nk try tp x ready lg...huhu..
so far skrg ni pose n x amek nasi...

[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWT6SYw/]
Image
[/url]


Tak selalu rasa lapar, kdg2 jer. Klu rasa lapar, minum jer air tebu tu. Kandungan dlm air tebu tu ada mineral & vitamin yg cukup utk bekalkan kita dgn tenaga. So that klu rasa lapar sekalipun, tenaga tetap ada. Taklah rasa lapar mcm nak mati dan langsung takde tenaga. Malah, blh buat senaman lagi cam jogging. ^-^

Yg kena sakit kepala tu ialah mereka yg sebelum melakukan MC, memang pengambil cafein yg tegar, contohnya peminum kopi/teh. Org2 mcm ni la yg akan kena sakit kepala sebab MC akan detox cafein tu keluar dari sistem badan. Ia akan hilangkan ketagihan seseorg dari cafeine.

By the way, mengambil nasi BUKANLAH penyebab seseorang itu gemuk atau mempunyai berat badan berlebihan. Nasi sama mcm makanan lain yg ada kalori. So, klu 0Meya nak turunkan berat badan, yg paling penting 0Meya kena tau ialah pengambilan kalori yg betul. 0Meya boleh try makan 5-6 kali sehari, tapi dgn kuantiti yg sedikit. Klu kalori 0Meya ialah 1800kcal, tolak 500kcal, jadi tinggal 1300kcal. Klu 0Meya pilih utk makan 5 kali sehari, maka 1300kcal bahagi 5 = 260kcal.

Jadi setiap kali makan, kalori 0Meya ialah 260kcal. Makan setiap 2-3 jam sekali. Jangan lupa buat senaman cardio kurang2 30 minit setiap hari, minum banyak air putih & tidur yg cukup. Insya allah akan turun berat badan klu ikut diet cara ni. (Cuma saya tak guna diet ni coz saya nak bersihkan organ2 sistem dalaman badan saya selain menurunkan berat dlm masa yg sama). o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Fri Dec 17, 2010 11:03 pm

DAY 17

Well, dah masuk hari ke 17. I've decided to stop doing any workout selama seminggu, utk melihat apa kesannya. Apakah berat tetap statik atau akan turun? Jika dlm seminggu, berat tetap statik, i will then change my exercise routine to trick the body. Almost finish my last glass of cane juice, after this will take my Lax tea pula. Lagi 3 hari dah masuk hari ke 20! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Sat Dec 18, 2010 10:44 pm

DAY 18

Well, well, sehari lagi dalam MC. Tadi belek2 diri depan cermin, baru perasan, mak aii, my bulging tummy dah semakin slim rupanya, terkejut! :o mcm x pecaya... baru 18 hari.. apa jadi klu tunggu lagi 22 hari? ??? Uih, x sabar nak tgk hasilnya... :D

My cellulites juga dah hilang, yippee!! Seluar jeans dah longgar banyak, especially kat pinggang. Memang kena beli jeans barulah bulan depan. ;D Nampaknya MC this round sama mcm last round - berat tak turun banyak, tapi lemak banyak hilang. Rasanya saya mungkin takkan update berat saya sehinggalah ada penurunan yg ketara.

Ok, nak habiskan dulu my cane juice and then onto my Lax tea for tonite! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Sun Dec 19, 2010 9:38 pm

DAY 19

Hari ni rasa agak lapar sebab hanya minum air sepanjang hari, lupa nak beli cane juice, baru dpt beli sebentar tadi. Walau bagaimanapun, saya dah buat keputusan utk buat water fasting selama 2-3 hari mulai esok, nak bersihkan organ2 dalaman badan dgn air yg ditapis. Tak nak pula body ni dehydrated.

Nak juga tgk apa kesannya terhadap penurunan berat badan, adakah akan masih statik atau ada perubahan. Dan adakah ia akan memberi kesan kpd lidah yg masih coated. Well, onto day 20 tomorrow! :cool:
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Mon Dec 20, 2010 9:59 pm

DAY 20

Akhirnya sampai juga hari ke 20. Bererti sudah separuh perjalanan, ada separuh perjalanan lagi utk dihabiskan. Hari ni minum air agak banyak juga, rasa lapar pula. Dan rasa mcm bosan pula nak update hari2... tak tau apa benda lagi nak cerita... :D jadi saya akan update setiap 5 hari sekali... so saya akan update pada hari ke 25 pula. Semoga semuanya berjalan lancar... (L)
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby zidyana » Mon Dec 20, 2010 10:25 pm

WOW... o0
congratz cuz dah berjaya mengharungi 20 hari dlm mc...tabahnya awk yer...kalau la saya....hahaha... :F 1 hari pn dah nak gila agaknya.
Image
User avatar
zidyana
Full Member
Full Member
 
Posts: 122
Joined: Fri Oct 30, 2009 10:15 pm
Location: kk, sabah

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby 0Meya » Mon Dec 20, 2010 10:56 pm

Ala....5 hari sekali baru nak update??x bestla aurelia..actually,0Meya follower setia sume post2 aurelia kt sini.... ::)

5 hari tu byk sgtla...atleast kurangkan sket ke..huhu.. :-[

0Meya dh decide nak strt MC 29hb ni...
insyaAllah....
ade 9 hari lg nk kumpul kn semangat & kekuatan fizikal mental b4 start my 1st MC.... ^-^


[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w4rioyR/]
Image
[/url]
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wQzg33n/]
Image
[/url]


...:::A New Day Has Come :::...
User avatar
0Meya
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 329
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:50 am
Location: Mansoura,Egypt

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Tue Dec 21, 2010 9:22 am

zidyana wrote:WOW... o0
congratz cuz dah berjaya mengharungi 20 hari dlm mc...tabahnya awk yer...kalau la saya....hahaha... :F 1 hari pn dah nak gila agaknya.


Ala, baru 20 hari, sikit jer... org lain ada yg sampai 40 hari, 60 hari, 300 hari pun ada... :idiot2: i'm a food lover, so mmg takkan boleh tahan kalau buat MC ni lama2... ;D
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Tue Dec 21, 2010 9:30 am

0Meya wrote:Ala....5 hari sekali baru nak update??x bestla aurelia..actually,0Meya follower setia sume post2 aurelia kt sini.... ::)

5 hari tu byk sgtla...atleast kurangkan sket ke..huhu.. :-[

0Meya dh decide nak strt MC 29hb ni...
insyaAllah....
ade 9 hari lg nk kumpul kn semangat & kekuatan fizikal mental b4 start my 1st MC.... ^-^


Hi 0Meya, wah... dah nak start diet 29 ni ke? Diet apa yer? Diet MC guna air tebu juga ke, atau diet program lain mcm Atkins? Klu MC, dun wori, me tgk BMI 0Meya mmg jenis yg akan turun banyak. Entah2 turun 20 lbs dlm 10 hari, lagi cpt dari me... yg bagus MC ni, lagi montel someone tu, lagi bnyk beratnya akan turun... klu 0Meya google psl org2 Barat yg buat MC ni (kat youtube pun ada), yg mana yg obviously obese tu la yg turun bnyk. Kdg2 sampai 80 Lbs! :o Yg mcm saya, setakat nak menyelimkan badan yg x obese ni (tapi still overweight), mmg lambat la nak turun berat. ::) Tapi akan ku bertabah! :D

P.S Ok, kalau ada penurunan berat yg ketara sampai 50kg sebelum 5 hari mendatang, me update ticker yer. o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby 0Meya » Tue Dec 21, 2010 10:34 pm

erm....hope ape yg aurelia ckp tu menjadi kenyataan...
0Meya mmg jenis berisi since kecik2 lg....
umo 9 ke 10 thn berat dh 40kg...siap Dr yg dtg cek kt sekolah suh mummy bawak gi hospital wat medical check up... ??? huhu...
tp bukannye x pernah diet....byk kali...tp x pernah dpt hasil yg memberangsangkan & apetah lg la nak mantain...
skrg 0Meya study dlm 3rd year..time 1st year berat 63-64kg je...saiz baju time tu M sje...tp pastu nek sungguh smpi skrg ni 74-75kg...saiz baju L or XL dah....BMI plk dh Obese kot...nak2 plk kt sini winter,lg pyh nak turun...

0Meya x penah try diet Detox ni...ni baru jumpe kt KDO ni...tu yg follow post2 aurelia tu...nak amek info + semangat...
hope berjaye...
(L) ::)
Target last 0Meya 48-50kg...
tp utk diet ni,nak try turun about 20kg dulu ..(byk tu!!!) huhu...
Doakan la ye.... :)

[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w4rioyR/]
Image
[/url]
Last edited by 0Meya on Wed Dec 22, 2010 1:05 am, edited 1 time in total.
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wQzg33n/]
Image
[/url]


...:::A New Day Has Come :::...
User avatar
0Meya
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 329
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:50 am
Location: Mansoura,Egypt

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Wed Dec 22, 2010 12:08 am

0Meya wrote:erm....hope ape yg aurelia ckp tu menjadi kenyataan...
0Meya mmg jenis berisi since kecik2 lg....
umo 9 ke 10 thn berat dh 40kg...siap Dr yg dtg cek kt sekolah suh mummy bawak gi hospital wat medical check up... ??? huhu...
tp bukannye x pernah diet....byk kali...tp x pernah dpt hasil yg memberangsangkan & apetah lg la nak mantain...
skrg 0Meya study dlm 3rd year..time 1st year berat 53-64kg je...saiz baju time tu M sje...tp pastu nek sungguh smpi skrg ni 74-75kg...saiz baju L or XL dah....BMI plk dh Obese kot...nak2 plk kt sini winter,lg pyh nak turun...

0Meya x penah try diet Detox ni...ni baru jumpe kt KDO ni...tu yg follow post2 aurelia tu...nak amek info + semangat...
hope berjaye...
(L) ::)
Target last 0Meya 48-50kg...
tp utk diet ni,nak try turun about 20kg dulu ..(byk tu!!!) huhu...
Doakan la ye.... :)

[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w4rioyR/]
Image
[/url]


Dun wori 0Meya, klu org lain boleh, apsal 0Meya tak blh. Semua ni berbalik pd semangat & disiplin sendiri jer. Dgn nak atau tak jer. Yg penting kena tau apa yg kita NAK & berusaha mendapatkannya sebaik mungkin. Klu dah start tu nanti, bukalah thread yer. Blh kita sesama kasi motivation to each other. Chaiyok chaiyok & Gambate! o0
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby 0Meya » Wed Dec 22, 2010 1:39 am

thanx aurelia....
btw,nak tanyela....knp aurelia x gune lemonade juice?
or mmg ikut pilihan lidah asia gune sugar cane juice?erm..x dela..sbb search kt internet,asek jumpe lemonade juice je utk detox ni.. 8)
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wQzg33n/]
Image
[/url]


...:::A New Day Has Come :::...
User avatar
0Meya
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 329
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:50 am
Location: Mansoura,Egypt

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby aurelia » Wed Dec 22, 2010 9:31 am

0Meya wrote:thanx aurelia....
btw,nak tanyela....knp aurelia x gune lemonade juice?
or mmg ikut pilihan lidah asia gune sugar cane juice?erm..x dela..sbb search kt internet,asek jumpe lemonade juice je utk detox ni.. 8)



Hi 0Meya, dlm buku The Master Cleanser by Stanley Burroughs, dia dah mentioned bahwa resepi yg paling ideal ialah bila guna air tebu. Itulah resepi original, plus cayenne pepper & lemon/lime. Tapi disebabkan kat Barat takde org tanam tebu (kecuali di negara2 amerika latin mcm Cuba), that's why dia suruh guna Lemonade. Lagipun sebelum ni i mmg dah guna Lemonade 2 kali, cane juice ni 1st time. Rasa lebih best dari guna Lemonade sebab sentiasa ada tenaga, tak mcm masa guna Lemonade. Another thing, minum Lemonade ni cpt bosan. ;D
~ secretavalon blogspot ~
User avatar
aurelia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 577
Joined: Sat Oct 02, 2010 10:16 am
Location: Kuala Lumpur

Re: Diari Aurelia - The Master Cleanser (40 Hari)

Postby 0Meya » Sun Dec 26, 2010 9:38 pm

salam...
hi aurelia...lame x on9 & x update ur post....
Actually,0Meya nk btau ni...0Meya dh strt MC!! ;D x jadi 29hb sbb tiap kali timbang rase no tu makin nek je b4 nak tunggu 29hb tu...huhu..
So,today is my Day 2.. ..

& yg paling best,tgk angke kt digital penimbang tu,dh angke 72...alhamdulillah... (L)

Tp nak tanye aurelia la..If air tebu tu kite juz cmpur ngn cayenne paper je ok x?then lemon tu wat air asing...

Sbb rase die cm x best plk...huhu.. :-X
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wQzg33n/]
Image
[/url]


...:::A New Day Has Come :::...
User avatar
0Meya
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 329
Joined: Sat Dec 11, 2010 1:50 am
Location: Mansoura,Egypt

Next

Return to Diari Diet

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 1 guest