Diet mengikut jenis darah

Apa sahaja program diet yang tidak menggunakan produk. Kongsikan dengan kami.

Diet mengikut jenis darah

Postby nurlina » Fri Nov 28, 2008 1:16 pm

Diet berdasarkan golongan darah pertama kali diperkenalkan oleh Dr.
Peter J.D´Adamo yang menjalankan penelitian pada setiap jenis darah
yang menunjukkan kesan fisiologi berlaku terhadap lektin yang masuk
dalam tubuh badan. Lektin adalah protein yang terdapat pada makanan,
khususnya tumbuhan kekacang. Setiap protein makanan yang diserap tubuh,
menurutnya hanya sesuai dengan jenis darah tertentu.

Dalam bukunya, “Eat Right For Your Type” yang diterbitkan pada tahun
1996 menerusi kajian yang dijalankan bertahun-tahun itu menjelaskan
bahawa setiap individu memiliki tindakbalas yang berbeza terhadap
makanan berdasarkan jenis darah yang dimiliki. Menurutnya, diet yang
tidak berjaya berkait rapat dengan perkaitan ini dengan menambah bahawa
lektin makanan yang tidak serasi dengan jenis darah tertentu akan
membawa komplikasi buruk terhadap kesihatan individu antaranya
penggumpalan sel darah merah dan pelbagai komplikasi lain.

Ini berbeza dengan pengambilan makanan yang sesuai dengan jenis darah
kerana ia memberikan kesan positif antaranya keadaan emosi yang lebih
stabil, mudah mengatasi tekanan dan peningkatan daya tahan lawan
penyakit. Selain itu pengambilan makanan yang bersesuaian dengan jenis
darah juga dipercayai dapat mengembalikan fungsi sistem tubuh dan
memperbaiki metabolisma tubuh.

Darah terdiri daripada empat jenis iaitu A,B,AB, dan O.



DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’
Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A
mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi
lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam
kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau
lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan
kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini
menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma,
infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh
diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis
darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses
penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari
jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam
jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu
darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam
kuantiti yang banyak.

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih
seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu,
keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek,
kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang
tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘B’

Berbeza dengan individu darah jenis A, individu darah jenis B lebih
fleksibel. Teori Dr. Peter J.D’Adamo menyarankan golongan jenis darah
ini menghindari makanan beku atau makanan dalam tin manakala sangat
menganjurkan makanan berasaskan susu yang memiliki kandungan
karbohidrat yang tinggi.

Ciri khas golongan darah B:

• Dianjurkan untuk melakukan diet dengan berbagai-bagai variasi makanan, namun perlu menghadkan pengambilan daging.
• Disarankan mengambil makanan dan minuman berasaskan susu untuk meningkatkan sistem imunisasi badan.
• Olahraga yang sesuai dilakukan adalah berenang, bermain tenis, berjalan kaki dan bermeditasi.
• Untuk mengatasi stres, disarankan memiliki hobi dan aktiviti berasaskan kreativiti.

Pemilik golongan darah B sangat mudah terhadap penyakit berkaitan
imunisasi dan serangan virus, mereka disarankan agar mengambil sayuran
hijau yang kaya magnesium dalam kuantiti yang banyak.
Makanan yang dianjurkan adalah daging lembu, kambing kibas, arnab, ikan
laut, semua produk susu kecuali ‘blue chesse’ dan aiskrim, telur ayam
organik dan ayam kampung, minyak zaitun, beras merah, beras putih,
makanan berasaskan beras dan buah-buahan.

Manakala makanan yang perlu dikurangkan pengambilannya adalah ayam,
ketam, udang, kerang-kerangan, telur puyuh, telur itik, minyak bijan,
minyak jagung, minyak biji matahari, minyak kacang tanah, minyak soya,
kelapa, santan, soya, kacang tanah, biji bunga matahari, biji labu,
bijan, kacang pistacio, tempe, tauhu, kacang merah, makanan berasaskan
gandum, mi segera, beras pulut, jagung, lobak, tomato dan jagung.

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan: Bijirin dan buah pisang beserta segelas susu tanpa lemak
Snek: Jus anggur
Makan Tengahari: Sepotong dada ayam dan dua potong roti beserta salad dan teh herba
Snek: Jus limau/yogurt dan teh herba
Makan Malam : Sepotong ikan salai, sayur rebus, buah-buahan segar dan teh herba

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘AB’

Pola makan pemilik golongan darah AB adalah gabungan antara pola makan
golongan darah jenis A dan B. Penyakit yang berisiko dijangkiti adalah
sinus, infeksi telinga, dan gangguan saluran pernafasan. Pengambilan
jenis makanan yang dianjurkan adalah hidangan laut, semua jenis telur
(kecuali telur itik), susu fermentasi (melalui proses penapaian),
minyak zaitun, minyak kacang soya, minyak kacang tanah, kacang tanah,
semua jenis sayuran kecuali jagung, taugeh dan cendawan dan semua jenis
buah-buahan kecuali jeruk.

Golongan daripada jenis darah ini, harus menghadkan pengambilan daging
lembu, udang dan ikan laut, susu dan semua produk susu serta daging
yang diproses. Makanan berasaskan kekacang pula perlu diambil dalam
kuantiti sedikit. Kurangkan pengambilan berasaskan gandum seperti roti,
kek, kuih-muih dan pasta.

Ciri khas individu jenis darah AB:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Disarankan untuk mengambil makanan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap
• Untuk lebih bertenaga olahraga pada setiap pagi digalakkan

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air limau nipis, jus anggur, roti dua potong beserta satu potong keju
Snek : Yogurt
Makan Tengahari : Dada ayam empat hirisan, salad, dua biji buah plum dan teh herba
Snek: Kek keju dan teh herba
Makan Malam : Omelet dan salad buah serta kopi

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘O’

Dr. Peter J.D´Adamo menyarankan agar pemilik darah jenis O lebih banyak
mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat
dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta
sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk
susu dan gandum. Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini
menghadkan pengambilan buah-buahan.

Pemilik darah jenis O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan
nasi. Dr. Peter J.D´Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu
dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan
kentang. Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang
tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada
sumber daging.

Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini.

Ciri khas golongan darah O:

• Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
• Mudah mengadaptasi berbagai makanan
• Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
• Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
• Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek : Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek : Sepotong kuih
Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

Hasil kajian yang dilakukan oleh Dr. Peter J.D´Adamo ini adalah suatu
yang baru dan masih terdapat pertikaian daripada pakar pemakanan.
Justeru, tidak melihat kepada jenis darah, apa yang lebih utama adalah
mengamalkan pemakanan yang sihat.

Pemakanan sihat hakikatnya adalah mengenai memenuhi keperluan pemakanan
harian dan pada masa yang sama, mengelakkan kekurangan atau berlebihan
zat yang boleh menyumbang kepada risiko penyakit yang berkaitan dengan
pemakanan tanpa mengira jenis darah individu. Ia meliputi membuat
keputusan yang bijak tentang apa jenis makanan yang harus dimakan dan
bagaimana mengamalkan tabiat makan yang sihat.
Don't cry for yesterday, dont fear tommorrow...!!

Image
User avatar
nurlina
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 7133
Joined: Tue Nov 11, 2008 4:59 pm
Location: Pasir Gudang

Re: Diet mengikut jenis darah

Postby nieda » Fri Nov 28, 2008 4:59 pm

bagus info ni....nk try ikut lar o0.den ni berdarah B
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wuHbiSR/]
Image
[/url]
User avatar
nieda
Sr. Member
Sr. Member
 
Posts: 411
Joined: Tue Nov 25, 2008 2:29 pm

Re: Diet mengikut jenis darah

Postby azrina » Sat Nov 29, 2008 11:47 pm

kiTer daraH O...
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w8duBJF/]
Image
[/url]
azrina
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 557
Joined: Wed Nov 26, 2008 11:11 pm

Re: Diet mengikut jenis darah

Postby |nDa » Thu Dec 11, 2008 1:10 pm

azrina wrote:kiTer daraH O...


samer la...
inda pon jenis O  8)
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w7dTGFO/]
Image
[/url]
User avatar
|nDa
Full Member
Full Member
 
Posts: 155
Joined: Sat May 03, 2008 10:02 pm
Location: Kuantan, Pahang

Re: Diet mengikut jenis darah

Postby chikin » Fri Mar 20, 2009 10:36 pm

ikin darah AB o0
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wWQS2Hu/]
Image
[/url]
User avatar
chikin
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 52
Joined: Mon Mar 09, 2009 5:58 pm
Location: melaka

Re: Diet mengikut jenis darah

Postby syazmina » Fri Apr 24, 2009 1:44 pm

thanks for the info
syazmina
Newbie
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Sun Apr 19, 2009 6:34 pm

Re: Diet mengikut jenis darah

Postby missnor81 » Mon Jun 22, 2009 7:21 pm

info yg bagus sgt.. haritu dok cari buku ni kat MPH.. tp dah habis...  :'(
~ I depend on ME ~
Image
User avatar
missnor81
Newbie
Newbie
 
Posts: 11
Joined: Mon Jun 15, 2009 8:55 pm
Location: ~ The Royal Town ~

Re: Diet mengikut jenis darah

Postby syima » Mon Jun 22, 2009 11:45 pm

kekeke tak penah ikot diet ikot darah ni kekekeke

i want to eat all

ngaum2..
120 -> 90 89 87 86 85 84 83 82 81 80 79 78 76 75 74 73 72 71 70 69 68 67 66 65 64 63 62 61 60 GOAL 59 58 57 56 55 NOW
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Diet mengikut jenis darah

Postby azmaharun » Sat Jul 04, 2009 2:43 pm

hai semua~ gembira dapat join club ni..

first of all saya nak ucap congrats pada semua yang bjaya turunkan berat bdn.. coz saya pun mcm korang semua..

dulu time sy 17 tahun berat saya 47kg je.. then bila further study kat kelantan berat saya melambung naik ke 62kg.. tapi sy ttp tak hiraukan berat bdn saya.. then sampailah melambung ker? 70kg..


dan sekarang dah masuk 2 bulan saya diet seimbang~ 57kg..
saya masih usaha tuk turunkan sehingga 50kg..

doakan saya ya..

masa saya gemok dulu.. semua asyik kutuk je.. tapi bila dah kurus sket ni semua terdiam.. tak bermaksud kita semua gemok. kita tak ada perasaan... kan.. he. happy sgt join club ni..
hidup bukan untuk makan.. tapi makan untuk hidup~ amalkan pemakanan yang sihat.. badan cantik,org hormat,kita bangga~yipeee
azmaharun
Newbie
Newbie
 
Posts: 4
Joined: Sat Jul 04, 2009 2:14 pm

Re: Diet mengikut jenis darah

Postby Mar » Wed Jul 29, 2009 8:24 am

Kalau sy darah jenis A+ mcm mana lak tu ye? Kira tergolong dlm darah group A gak ke? Atau Group A nak ke Gruop B? Maknanya tengah2???? :D
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/w1Gxtdo/]
Image


DiEt CaRa SihaT BaRu bEtuL!
User avatar
Mar
Full Member
Full Member
 
Posts: 213
Joined: Tue Jul 14, 2009 2:02 pm
Location: Kuala Lumpur


Return to Diet Tanpa Produk

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron