Jenis Gemuk

Cerita apa saja tentang diet. Pengalaman berdiet, dugaan, kenapa berdiet dan sebagainya

Jenis Gemuk

Postby azrisni » Wed Dec 30, 2009 2:32 pm

Ada org jenis badan gemuk air, daging. Macam nak kuruskan bagi org yag gemuk air? Ada cara tak... ke sama je... :D
azrisni
Newbie
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Wed Dec 30, 2009 12:56 pm

Re: Jenis Gemuk

Postby syima » Wed Dec 30, 2009 2:34 pm

lawak giler fakta2 tu

gemok ada 1 jer

gemok lemak...

malaysia ni very new to dieting.. esp the healthily way.


-gemok daging, sorry to say la.. what a money making hype..
-gemok air.. wakakaka.. gemuk air tu sebenarnya bloating.. makan banyak sangat garam... aji..
-gemok angin .. banyak angin dalam perut la.. bloat gak.. makan banyak sangat menda berangin.. which i dont mind eating those.. berkhasiat..
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Jenis Gemuk

Postby syima » Wed Dec 30, 2009 2:39 pm

gemok lemak plak ada 2 jenis


visceral ngan subcutaneous


visceral - lemak kat perut , terselit2 celah2 organ

subcutaneous - lemak bawah kulit..celah daging ... yang selulit2 tuh...


visceral fat ni bahaya.. kalau orang kurus, high cholestrol, sebenarnya dia ada banyak fat nie.. cuma tak nampak lagi... dah selit celah organ.... kalau dah boroi tu baru nampak.. by the time.. dia dah pose high risk kepada penyakit cardio

subcutaneous .. i belive orang yang gemok sampai baju tak muat..berlipat2..
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Jenis Gemuk

Postby syima » Wed Dec 30, 2009 2:42 pm

cara nak kuruskan orang yang water bloat

cut carbos - 1g carbo yang kita makan, boleh kembang 3 kali ganda.. 1g carbo menyerap 3g air. 100g carbo = 300g air

cut salt ..salty food ..cause water retention.... i recommend..celery .. batang saderi tu.. atau adik beradiknyer, daun sup.. n minum air banyak2.........
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Jenis Gemuk

Postby MamaNajah » Wed Dec 30, 2009 2:53 pm

syima wrote:cara nak kuruskan orang yang water bloat

cut carbos - 1g carbo yang kita makan, boleh kembang 3 kali ganda.. 1g carbo menyerap 3g air. 100g carbo = 300g air

cut salt ..salty food ..cause water retention.... i recommend..celery .. batang saderi tu.. atau adik beradiknyer, daun sup.. n minum air banyak2.........

owhh celery tu leh buang air/garam dlm bdn ye cik syima?...mama ni
x pandai bab2 nih... :D ...
[url=http://www.TickerFactory.com/weight-loss/wsBFl6T/]
Image
[/url]
MamaNajah
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 923
Joined: Tue Jun 30, 2009 4:37 pm
Location: Shah Alam

Re: Jenis Gemuk

Postby lynadamia » Wed Dec 30, 2009 3:10 pm

mcmana nak tau kita ni kategori mana ya.....

syok ni share info pasal gemok ni... idoq le main hentam diet aje
Image

-----------------------------
31 Mac :
15 April :
30 April :
15 Mei :
31 Mei :
lynadamia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 592
Joined: Wed Jul 15, 2009 11:32 am

Re: Jenis Gemuk

Postby ijan86 » Wed Dec 30, 2009 3:17 pm

wow..good info.. o0
btul3...cmna nak tau ek???
User avatar
ijan86
Full Member
Full Member
 
Posts: 195
Joined: Sat Nov 14, 2009 8:49 am
Location: Kota Kinabalu

Re: Jenis Gemuk

Postby lynadamia » Wed Dec 30, 2009 3:28 pm

Jenis-jenis kegemukan

Kegemukan adalah dimana berat badan kita melebihi 20 peratus beratus ideal. Ini berlaku disebabkan kalori yg masuk kedalam badan kita melebihi kalori yang diperlukan. Maka akan penyebabkan berlaku pengumpulan lemak dibahagian bahagian tertentu badan.

Kegemukan individu boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu :

Gemuk Air
• Badan mengelambir dan lembik disebabkan oleh kandungan air yang tidak diperlukan berlebihan di dalam badan.
• Badan akan terasa cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian.

Gemuk Angin
• Perut terasa sebu adakalanya sukar untuk membuang angin keluar.
• Mudah mendapat sakit kepala.
• Apabila mengambil set ini, akan kerap mengeluarkan angin dan mengalami pening kepala pada peringkat awal.

GEMUK AIR dan GEMUK ANGIN : Picit bahagian lengan tangan, anda akan merasai lengan tangan mengelambir dan lembik.


Gemuk Daging
• Badan berasa berat dan pejal.
• Mudah penat apabila melakukan tugas harlan.
• Proses penurunan agak lambat berbanding mereka yang gemuk air atau angin mi kerana lemak di dalam badan menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.
• Proses penurunan melalui perpeluhan dan mengikut pantang yang disarankan

GEMUK DAGING : Picit bahagian lengan tangan, anda akan merasa pejal dan padat.

Gemuk air dan Gemuk angin mudah untuk turun berat badan tetapi Gemuk Daging mengambil sedikit masa untuk turun. Gemuk Daging berpunca dari lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.

------------------------------

ni paste aje dr internet, x tau betul ke tidak info ni....
Image

-----------------------------
31 Mac :
15 April :
30 April :
15 Mei :
31 Mei :
lynadamia
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 592
Joined: Wed Jul 15, 2009 11:32 am

Re: Jenis Gemuk

Postby YANMUSA » Wed Dec 30, 2009 3:58 pm

KALAU GEMUK TULANG PLAK...
CAMNER...KIH..KIH..KIH...


ayat ni pernah dgr tak"aku bukan gemuk la..aku gemuk tulang je.."
YANMUSA
Jr. Member
Jr. Member
 
Posts: 88
Joined: Tue Oct 20, 2009 11:50 am

Re: Jenis Gemuk

Postby syima » Wed Dec 30, 2009 5:08 pm

ijan86 wrote:wow..good info.. o0
btul3...cmna nak tau ek???



from journals..

rasanya pernah baca dari journal of nutrition n kinesiology.

im a big fan of medical n nutritional journals
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Jenis Gemuk

Postby syima » Wed Dec 30, 2009 5:08 pm

YANMUSA wrote:KALAU GEMUK TULANG PLAK...
CAMNER...KIH..KIH..KIH...


ayat ni pernah dgr tak"aku bukan gemuk la..aku gemuk tulang je.."


bone mass yang padat

massa tulang
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Jenis Gemuk

Postby syima » Wed Dec 30, 2009 5:09 pm

daging tu muscles.. :D

meats are made with some muscle fibers.
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Jenis Gemuk

Postby ijan86 » Wed Dec 30, 2009 7:53 pm

YANMUSA wrote:KALAU GEMUK TULANG PLAK...
CAMNER...KIH..KIH..KIH...


ayat ni pernah dgr tak"aku bukan gemuk la..aku gemuk tulang je.."


bukan gemuk tulang..tu maksudnya jenis tulang besar..ada orang yang tulang besar, sederhana dan kecik..kalau nak tau, guna ibu jari dan jari tengah tangan kiri untuk ukur pergelangan tangan kanan..

kalau ada lebih2, mksdnya tulang kecik, kalau ngam2, tulang sederhana, dan kalau ibu jari dan jari tengah tak sampai, tulang besar la...
User avatar
ijan86
Full Member
Full Member
 
Posts: 195
Joined: Sat Nov 14, 2009 8:49 am
Location: Kota Kinabalu

Re: Jenis Gemuk

Postby Ayong » Thu Dec 31, 2009 4:06 pm

org kata kalau tlg besar... dia kurus pun still nmpk gemuk ek.. i tlg besar lor... huhuhuh
Ayong
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 594
Joined: Tue Aug 25, 2009 3:24 pm

Re: Jenis Gemuk

Postby syima » Thu Dec 31, 2009 4:09 pm

hehe
tu la prob ngan orang kita

dia nampak pp tembam, dia kata gemuk

kalau mat saleh kan, diorang sure dah bagi penampar.

bagi diorang size 12-6 adalah size normal

kita plak.. size 0 yang normal..
User avatar
syima
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 2503
Joined: Tue May 19, 2009 4:17 pm
Location: setapak

Re: Jenis Gemuk

Postby Ayong » Thu Dec 31, 2009 4:18 pm

saiz 0 tu saiz s ka? huhu maafkan patik... tapi tu lah... org kita ni suka dgr ckp org dari buat pembacaan kan.. including me...
Ayong
Hero Member
Hero Member
 
Posts: 594
Joined: Tue Aug 25, 2009 3:24 pm


Return to Celoteh diet

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest